Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > O negresa pentru Mos Nicolae

O negresa pentru Mos Nicolae

Să vă spun un secret. Moș Nicolae este îndrăgostit de ciocolată! Și mai știu ceva. Moș Nicolae vorbește Moș Crăciun! Între ziua primului și seara Ajunului de Crăciun cei doi stau ca … moșii la taclale. Și povestesc, și râd, și se joacă cu pisici. Moș Crăciun are o gramadă de pisici…. Dar asta-i altă poveste!

Moșii ăștia simpatici vorbesc despre oamenii mari și se întristează că oamenii mari se îndoiesc de existența lor și sunt fericiți că-s din ce în ce mai mulți copiii cuminți. Moș Crăciun îi cere mereu lui Moș Nicolae ceaslovul cu numele copiilor și-i caută mai ales pe piticii mai șturlubateci, care dau de furcă părinților și bunicilor. Moș Nicolae îi știe obiceiul și-i da ceaslovul numai după ce îi amestecă pe cei obrăznicuți printre cei cuminți. Apoi le amestecă faptele și numele de nu mai știe nimeni care-i ăla, și care-i celălalt. Și uite așa îl face Moș Nicolae pe Moș Crăciun să-i țină pe toți în lista lui și să nu sare pe nici unul, așa Moș Crăciun nu mai are cale de întors și duce daruri la toți.

Copiii nu știu asta. Să nu le spuneți! Trebuie să rămână secretul lui Moș Nicolae, după cum tot un secret trebuie să fie și faptul că Moș Nicolae e topit după ciocolată. Adoră mai ales prăjiturile cu ciocolată.

Am aflat ca este topit după negrese și că îi merg la suflet negresele făcute după această rețetă.

Ca să faci negresă pentru Moș Nicolae ai nevoie de 150 de grame de ciocolată neagră (așa numită ciocolată de menaj), 200 de grame de unt, 200 de grame de zahăr pudra, 150 de grame de făină, o linguriță de praf de copt, arome (esența de vanilie), o lingură cu vârf de cacao, trei ouă mari, 100 de grame de nucă, 50-60 de grame de fructe uscate (sau stafide, sau coajă de portocală din dulceața, sau fructe din dulceața) și 50 de grame de sirop de vișine (sau alt sirop gros de fructe sau ciocolată).

Pregătește tavă pentru copt. Trebuie unsă cu puțină grăsime și tapetata cu hârtie pentru copt. Topește ciocolată neagră într-un vas pus în apa fierbinte sau în cuptorul cu microunde. Adaugă untul și amestecă bine.

Într-un vas combină făina, pudra de cacao, praful de copt și zahărul pudra, și adaugă totul, încet, peste amestecul de unt și ciocolată topită. Adaugă, pe rând ouăle întregi și amestecă bine după fiecare. Pune aromele, apoi nucile tocate în bucățele și fructele uscate. Coace aluatul pentru 25-30 de minute.

Când este coaptă, cu o lingură pune peste prăjitură siropul de vișine. Lasă negresa pentru Moș Nicolae  să se răcorească înainte să o tai în pătratele.  Simplu și delicios.

Se spune că cine-i face prăjituri lui Moș Nicolae se alege cu cele mai frumoase daruri!

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus