Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > O reteta din Praga: Rata cu galuste

O reteta din Praga: Rata cu galuste

 

Aici găseşti absolut tot ce-ţi doreşti să vezi: castele şi cate-drale, cartier evreiesc cu sinagogi, pieţe vechi, biserici baroce, vestitul pod Carol mărginit de zeci de statui şi invadat de pictori şi muzicanţi, sute de străduţe cu clădiri superbe, pe care timpul le-a transformat în mici bijuterii locuite. Pe străzile înguste, te îmbie restaurante şi pizzerii mai mult sau mai puţin sofisticate, cu chelneri în şorţuri lungi şi negre care te invită să le calci pragul şi baruri vechi de pe la 1800, pe pereţii cărora zâmbesc din fotografii sepia foştii proprietari.

Raţă cu găluşte

Ingrediente
 
1 piept de raţă, 50 g unt, 200 ml vin roşu, 50 ml coniac
Pentru găluşte: 300 g cartofi fierţi, 250 g cartofi, 2 gălbenuşuri
60 g amidon, ½ varză roşie, nucşoară, sare, piper

Mod de preparare

Într-un castron, zdrobeşte cu furculiţa cartofii fierţi şi amestecă-i cu cartofii cruzi daţi pe răzătoare şi storşi. Încorporează amidonul, gălbenuşurile bătute cu un praf de sare, piper şi nucşoară.
Cu palmele înfăinate, modelează sfere de 5-6 cm, nu înainte de a pune în mijloc puţină varză tocată mărunt. Pune-le la fiert în apă clocotită cu un praf de sare. Lasă-le 10-15 minute.
Între timp, încinge untul într-o tigaie şi prăjeşte la foc mediu pieptul de raţă cu pielea în jos până ce devine aurie şi crocantă (vreo cinci minute). Aşază-l apoi într-un vas de cuptor (de data asta, cu pielea în sus), sărează şi piperează. Toarnă peste raţă coniacul, vinul şi dă la cuptor 30 de minute.
Serveşte pieptul de raţă fierbinte, cu găluştele din cartofi şi cu sos de roşii.

Trebuie neapărat să guşti

Cum celebrele găluşte de cartofi sunt servite cu aproape orice, nici gulaşul nu face excepţie, varianta cea mai surprinzătoare a acestuia fiind svickova na smetane în care, pe lângă muşchiul de vită, se adaugă cremă de morcovi, frişcă şi afine.
Berea, covrigii calzi şi cârnaţii albi sunt nelipsiţi din meniurile praghezilor. Găseşti la tot pasul tonete cu cârnaţi, unde poţi să comanzi cârnăciori mici, normanzi, marele cârnat alb, cârnat roşu sau camembert pane, toţi în chiflă.
Ca desert, în topul preferinţelor se află marlenka, o prăjitură cu multă miere ce poate rămâne proaspătă până la două luni dacă este păstrată la rece. Ba, mai mult, se pare că prăjitura se frăgezeşte odată cu trecerea timpului.

Comments

comments

Lasă un răspuns