Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Oul, aliment ideal

Oul, aliment ideal

Se spune despre ou că este unul dintre cele mai valoroase alimente. Bogat în nutrienți, vitamine și minerale, este însă și un ingredient ce stârnește o mulțime de controverse. Pentru că în această perioadă vom consuma mai multe ouă ca de obicei, haideți să aflăm câteva dintre secretele lor.

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și unele dintre puținele alimente naturale ce conțin vitamina D. De asemenea, sunt o sursă incontestabilă de vitamine A, B2, B6, B12, acid folic și minerale precum fier, calciu, potasiu, sulf și fosfor. Altfel spus, consumate responsabil și gătite așa cum trebuie, ouăle chiar au o mulțime de beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe:

  • protejează vederea și scad riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare;
  • reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge și de producere a infarctului și accidentelor vasculare;
  • îmbunătățesc funcțiile neurologice;
  • reduc inflamațiile din organism;
  • contribuie la producerea dopaminei și serotoninei, cunoscută și sub numele de hormoni ai fericirii;
  • consumat regulat încă din perioada adolescenței, gălbenușul previne apariția cancerului mamar;
  • ajută la dezvoltarea musculară;
  • oferă strălucire pielii, unghiilor și părului;
  • fiind un aliment sățios, ajută la pierderea kilogramelor nedorite; în plus, există grupuri de cercetători care susțin că introducerea consumului de ouă la micul dejun, gătite corect, contribuie la reducerea indicelui de masă corporală.

Bine de știut

Pentru a verifica prospețimea oului, scufundă-l în apă rece. Oul proaspăt stă pe fundul vasului, iar cel vechi se va ridica la suprafața apei.

Cele mai sănătoase tehnici de preparare a ouălor sunt gătirea într-o tigaie neaderentă, fără ulei sau fierte în apă cu puțin oțet (ouă românești).

Spală întotdeauna ouăle înainte de a le folosi.

Culoarea gălbenușului este influențată de hrana pasărilor. Altfel spus, dacă pasărea a fost hrănită cu grăunțe, gălbenușul va avea o culoare intensă, portocalie.

Codul cifrelor inscripționate pe coaja de ou: 0 pentru ecologice, 1 provenite de la păsările crescute în aer liber, 2 de la păsări crescute în hale, 3 de la cele crescute în baterii.

Când îl fierbi, pune oul spălat în apa deja clocotită. Lasă-l trei minute dacă vrei un gălbenuș zemos, patru minute pentru unul cremos și 5-7 minute dacă vrei un gălbenuș tare. După fierbere, ține oul în apă rece pentru a stopa procesul de gătire, dar și pentru a-l decoji mai ușor.

În frigider, păstrează ouăle cu capătul ascuțit în jos într-o cutie dedicată pe rafturile inferioare ale răcitorului, nu pe ușă, unde vor intra mai repede în contact cu aerul cald din exterior (la fiecare deschidere a frigiderului)!

Drob

  • 500 g carne amestec
  • 3 ouă mari
  • 4 ouă fierte
  • 1 legătură de ceapă
  • 1 legătură de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel verde/mărar (facultativ)
  • 50 g pesmet (sau 2 felii de pâine)
  • 100 ml lapte
  • sare
  • piper negru
  • ulei

Amestecă într-un castron carnea, două ouă crude, ceapa și usturoiul tăiate mărunt, pesmetul înmuiat în lapte câteva minute, sare și piper proaspăt măcinat. Omogenizează și, în funcție de gust, adaugă verdeața tocată foarte fin.

Unge cu ulei o tavă de cozonac și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Pune jumătate din amestecul de carne, așază pe mijloc ouăle fierte și decojite și restul de carne.

Unge drobul cu ou bătut și dă tava la cuptorul preîncălzit aproximativ 60 de minute, la foc potrivit. Scoate-l din tavă după câteva minute și lasă-l să se răcorească pe un grătar.

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns