Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > (P) Hai, sa vorbim despre vinete internationale!

(P) Hai, sa vorbim despre vinete internationale!

M-a întrebat cineva odată: „Dac-ar fi să mănânci toată viaţa un singur aliment, care-ar fi?” Am răspuns dintr-o suflare „Vinete!” – deşi cred că m-aş fi descurcat mai uşor cu brânză, de exemplu. Dar aşa e, îmi plac vinetele peste măsură şi peste regulile impuse pentru consumul lor; adică, or fi ele recunoscute drept antreu sau garnitură sau salată, dar eu pot mereu să văd vinetele ca fel principal, în faţa căruia nicio friptură nu are drept de apel. Deci, hai să vorbim despre vinete în Europa.

La români, situaţia e clară: salata câştigă teren în faţa oricărui preparat din vinete. Care-o vrea cu ceapă, care-o vrea cu maioneză, care-o combină cu brânză şi roşii – cert e că până nu duduie cartierul de miros de vinete coapte pe plită nu-ţi dai seama că începe vara. În rest, să zicem că mai punem nişte felii de vânătă pe grătar la vreo ieșire la iarbă verde sau în borcanele de zacuscă.

În Grecia, salata de vinete a fost printre primele preparate pe care le-am încercat, cu maximă curiozitate. Mă gândeam eu că n-are cum să fie exact ca la noi, dar tot nu mă aşteptam la gustul uşor înţepător din amestecul de usturoi, iaurt şi zeamă de lămâie cu care sunt condimentate. O sun pe soră-mea să-i povestesc. Nu i-a plăcut ideea, ea e mai conservatoare. În schimb, s-a interesat intens de feliile de vinete pane la tigaie, subţiri ca chipsurile din cartofi – pe care le-a şi încercat când m-a însoţit în vacanţă anul următor.

Italienii, din punctul meu de vedere, sunt campioni la gătit vinete. Au până şi un fel de lasagna vegetariană, cu vinete în loc de carne, care mie-mi pare chiar mai gustoasă decât varianta clasică. Nu mai zic de melanzane parmigiana – arhicunoscutele vinete cu parmezan la cuptor – sau de salatele cu vinete, dovlecei şi ardei graşi. Plus garniturile de tot felul cu vinete la grătar sau la cuptor. Dar, oricât de poftă mi-ar fi, un lucru trebuie să fac înainte de să m-apuc de mâncat: le postez pe Facebook, să poftească şi alţii după mine.

Şi la unguri am încercat vinetele sub formă de salată, iar amestecul cu boia iute şi dulce mi s-a părut genial. Am o prietenă pasionată de bucătărie, dar care nu-şi permite să călătorească prea des pe alte meleaguri; aşa c-o mai ţin eu la curent cu ce se mănâncă bun pe-afară, iar reţeta asta de salată de vinete cu boia trebuia transmisă la cald, cu entuziasmul aferent.

În rest, mă mai delectez pe la noi cu Baba Ganoush (salata de vinete libaneză) şi cu Şakşuka (salata de vinete turcească), dacă tot au devenit atât de la modă bucătăriile orientale. Şi aştept cu nerăbdare momentul în care să le-ncerc la ele acasă. Bineînţeles, voi relata totul celor de-acasă, că nicio distanţă nu e prea mare atunci când suni să povesteşti despre mâncare!

Întâlnim asemănări între tradițiile culinare din diverse zone ale Europei. Proiectul Street Food Corner, inițiat de revista FEMEIA în colaborare cu Telekom România, ne-a inspirat să găsim și alte rețete delicioase.

Foto: nata_vkusidey/Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus