Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > (P) Vezi ce lucruri trebuie să știi despre pizza

(P) Vezi ce lucruri trebuie să știi despre pizza

Pizza este este un adevărat simbol al serilor de weekend petrecute alături de cei dragi și cea mai bună modalitate prin care poți sărbători succesul unei zile la birou.

Chiar dacă este considerată ca făcând parte din categoria mâncărurilor de tip fast-food, gustul delicios și aspectul incredibil ne permit să o savurăm, deși, uneori, cu promisiunea unei jumătăți de oră în plus de activitate fizică. În cele din urmă, marile plăceri cer mici sacrificii, nu-i așa?

Să aflăm mai multe despre mult iubita pizza

Înainte de a ne avânta în lumea acestui preparat culinar atât de popular, trebuie să menționăm faptul că numele și originea lui au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului. Pizza este un termen latin care înseamnă „pâine plată”, însă termenul poate proveni și din grecul «pikte» – ce înseamnă „cocă frământată”. Din punct de vedere al originii, multe guri afirmă că pizza ar veni din Italia, iar altele, că ar fi apărut prima dată în Grecia.

Din Italia sau Grecia… pentru noi contează mai mult faptul că a fost inventată și că, în prezent, ne putem bucura de gustul bun al blatului pe care putem așeza o gamă infinită de toppinguri.

Iată câteva lucruri pe care, dacă ești fan al acestui preparat, ar trebui să le cunoști:

 • Pizza este, probabil, cel mai răspândit aliment de tip fast-food din întreaga lume.
 • Se găsește pe piață atât în stare de conservare, refrigerată sau congelată, cât și în stare coaptă.
 • De cele mai multe ori, pizza înseamnă doar o felie dintr-o pizza întreagă.
 • Poate fi considerată unul dintre factorii succesului globalizării, asigurându-și accesul oriunde în lume.
 • Este considerată mâncarea agreată de aproape orice locuitor al Terrei.
 • Se spune că prima pizza a apărut în Grecia, unde locuitorii coceau pâini mari și rotunde și le înmuiau în legume sau condimente.
 • Prima dată a fost menționată în anul 997, într-un document redactat în Gaeta (sudul Italiei) – în acesta se spunea că un fermier trebuia să-i ducă episcopului orașului un anumit număr de «pizze» de Crăciun și de Paști.
 • În secolul al XVIII-lea, în Napoli, a fost vândută prima pizza – sub forma unei pâini albe și rotunde pe care nu se pusese absolut nimic, fiind destinată săracilor.
 • Pizza Margherita este una dintre cele mai populare tipuri de pizza, fiind rețeta bucătarului Rafaelle Esposito – acesta, la ordinele reginei Margherita, a făcut o pizza care să cuprindă culorile steagului Italiei: roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc).
 • În America, în urma unui sondaj, a rezultat că peste 90% din locuitori mănâncă pizza cel puțin odată pe lună.
 • În privința toppingurilor, în India cel mai preferat este tofu, iar în America pepperoni.
 • Spre deosebire de bărbați, femeile tind să comande toppinguri vegetariene și tot femeile sunt cele care dau, în general, bacșișuri mai mari.
 • Cea mai lungă pizza din lume are 1.595,45 de metri și a fost creată în 2015, în Milano, din 1,5 tone de mozzarella și 2 tone de suc de roșii.
 • Un meșter care prepară pizza se numește pizzaiolo, iar localul unde aceasta se consumă poartă numele de pizzerie.
 • La nivel global, cel mai mare consumator de pizza este, desigur, SUA (13 kg/an/locuitor), în timp ce în Europa cel mai mare consumator este Franța (peste 10 kg/an/locuitor).

Pizza delivery – un mod simplu prin care poți comanda pizza oriunde dorești

Dacă în trecut trebuia să te deplasezi până la o pizzerie pentru a savura o felie din pizza ta preferată, acum lucrurile stau cu totul altfel. Prezentul ne oferă posibilitatea să beneficiem de servicii de livrări pizza direct acolo unde avem nevoie de ea.

Speed Pizza pune la dispoziție o gamă variată de sortimente de pizza, ale căror toppinguri satisfac chiar și cele mai exigente papile gustative. În topul preferințelor clienților se găsește pizza casei, urmată de delicioasa Quattro Stagioni, de pizza Carnivora și de clasica Margherita, la care nimeni nu poate renunța.

Produsele se găsesc în trei dimensiuni standard: mică (24 cm), medie (30 cm) și mare (40 cm), iar prețurile sunt accesibile.

Secretul pizzelor oferite de Speed Pizza constă în abundență – a ingredientelor proaspete așezate pe blatul ușor crocant, ce poate fi subțire sau pufos, în funcție de cum preferă fiecare. De asemenea, produsele te trimit cu gândul la draga Italie, ingredientele fiind preponderent aduse din frumoasa țară unde tradiția acestui preparat este cu sfințenie respectată.

Unde poți comanda pizza bună în București? Răspunsul se găsește pe speedpizza.ro. Convinge-te!

Comments

comments

One thought on “(P) Vezi ce lucruri trebuie să știi despre pizza

 1. Pizza este una din cele mai apreciate feluri de mancare din lume. Mai ales cand o putem comanda acasa oricand.

Leave a Reply