
Deloc impresionant ca aspect – e de mărimea unei lămâi nu foarte mari și are coajă groasă, ușor zbârcită, de culoare purpurie –, maracuja sau fructul-pasiunii te va cuceri din prima încercare. Are gustul unei piersici coapte și zemoase, dar e mai acrișoară.
Crește în zone cu mult soare precum Brazilia, Sri Lanka ori Columbia, țară în care fructele ating și 1 kilogram. Nu este un simplu fruct exotic pe care ai fi tentată să-l consumi ca gustare, maracuja fiind un veritabil aliat al sănătății. E un bun calmant, ajutând totodată în insomnii sau tulburări nervoase, înlăturând stările de anxietate. Pentru acestea, nu trebuie decât să te destinzi cu o infuzie de floarea-pasiunii. Atenuează simptomele astmului, având un puternic efect antialergic și antiinflamator, protejează stomacul și acționează în gastrite sau ulcer.
Maracuja sau fructul-pasiunii este o sursă extraordinară de vitamina C și fier, vitaminele A, B, E și K, dar și fibre, calciu, magneziu, potasiu. Datorită conținutului său mare de antioxidanți, fructul protejează împotriva bolilor inflamatorii și a cancerului. Fructul exotic poate avea grijă de tensiunea ta: prin conținutul important de potasiu (aproximativ 7% din doza zilnică recomandată), fructul pasiunii reduce riscul de creștere a tensiunii arteriale și de apariție a bolilor cardiovasculare. Alături de alte fructe, precum ananas, kiwi, căpșune, maracuja este eficient în curele de slăbire, așa că include-l cu încredere în meniul zilnic.
Știai?
Numele fructului vine de la cuvântul indian „maraú-ya“, ce înseamnă „fruct consumat dintr-o singură înghiţitură“.
Pentru a te bucura de gustul său delicios, alege fructele cu coaja ușor încrețită. Dacă le cumperi și au coaja netedă, lasă-le la temperatura camerei 2-3 zile până coaja se „ridează“ ușor. Atunci nu trebuie decât să le tai în jumătăți și să scobești miezul (foarte ușor, de altfel) cu o linguriță. Poți decora astfel un cheesecake sau un tort simplu, îmbrăcat în cremă de mascarpone. Dar, dacă ai vrea să-l încerci într-o cremă fină și aromată, taie 6-7 fructe în jumătăți și scoate pulpa cu o linguriță, pe care o treci apoi printr-o sită fină pentru a reține semințele. Vei obține aproximativ 100 ml de suc proaspăt și aromat.
Amestecă la bain-marie două ouă cu 100 g de zahăr până ce acesta din urmă se topește. Adaugă sucul de maracuja și mai amestecă până ce crema se îngroașă. Atunci o dai deoparte și după ce crema s-a răcorit puțin, încorporează 180 g de unt cu 82% grăsime și amestec-o până devine fină și omogenă. Poți folosi crema pentru a umple coji de tarte sau de eclere delicioase. Sau o poți servi în cupe elegante, decorate cu frișcă proaspăt bătută.
Rețetă – Oranjadă cu maracuja
- 6-8 bucăți de fructul-pasiunii
- 2-3 portocale
- 250 ml apă rece plată (sau minerală)
- 4-6 linguri cu sirop de arțar (sau 3-4 linguri cu miere)
- frunze de mentă
- cuburi de gheață
Taie fructele în jumătăți și scoate pulpa cu ajutorul unei lingurițe. Pune miezul de maracuja într-o carafă.
Completează cu sucul proaspăt de portocale, apă rece, îndulcitorul, frunze de mentă ușor zdrobite și cuburi de gheață. Amestecă și lasă 30 de minute la rece.
Pentru un plus de savoare, adaugă în carafă un baton de scorțișoară.
Sugestie Poți înlocui portocalele cu lămâi sau două lămâi și o limetă.
Citește și:
- Cu Florin Dumitrescu, viața are gust
- Risotto cu lamaie, un rasfat simplu
- Branza de vaci, ideala in dieta
Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay.com