Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Placinta cu branza si ceapa

Placinta cu branza si ceapa

Placinta cu branza si ceapa este o un fel de prajitura sarata. Are o aroma irezistibila si este foarte usor de preparat. In plus este la fel de buna si calda si rece, ceea ce o face perfecta pentru orice moment al zilei.

Ingrediente

Pentru blat:
20 de grame de unt
200 de grame de faina
Un praf de sare
O lingurita de cimbru uscat si o lingura de chimen
Pentru umplutura:
25 grame de unt
Trei-patru cepe mari
Sare si piper proaspat macinat
O lingurita cu cimbru uscat
250 de grame de telemea (de capra, oaie sau feta) putin sarata si uscata
Un ou, un pahar de vin alb.

Preparare

→ Pune intr-un castron untul, faina, cimbrul, chimenul si sarea si framanta bine pana rezulta un aluat nisipos.
→ Adauga 2-3 linguri de apa foarte rece pentru a lega amestecul. Framanta usor aluatul pana se omogenizeaza complet.
→ Imparte aluatul in doua bucati. Una mai mare, alta mica. Intinde bucata mare de aluat intr-o tava rotunda, putin adanca. Tava nu trebuie unsa. O poti face direct cu degetele si cu podul palmei. Ridica putin aluat pe marginea tavii. Bucata mica de aluat intinde-o bine aproape pe dimensiunea tavii (o sa acopere ca un capac umplutura de ceapa si branza).
→ Acopera blatul cu o folie de plastic, inveleste si blatul mic in folie si pune aluatul cu tot cu tava in congelator pentru 15 minute.
→ Toaca ceapa solzisori si caleste-o in unt timp de 10 minute. Pune sare (foarte putina), piper din blesug si cimbru. Adauga 100 de mililitri de vin alb (merge si apa sau supa de pui ori de legume) si fierbe totul pana ce se evapora tot lichidul. Da ceapa deoparte sa se raceasca. Bate oul ca pentru omleta si lasa-l deoparte.

→ Pune in gacoace de aluat jumatate din cantitatea de ceapa, apoi jumatate din branza rasa, apoi restul de ceapa si, la final, branza ramasa.
→ Acopera umplutura cu capacul de aluat si sigileaza placinta cu oul batut, intins uniform. Fa cateva crestaturi in mijlocul placintei si da-o la cuptor.
→ Coace placinta cu ceapa si branza pentru 40-50 minute, sau pana devine aramie. Scoate placinta si las-o sa stea 20-30 de minute inainte de a o taia in felii.
→ Este foarte buna simpla, dar merge de minune cu o lingura de smantana ori iaurt.

 

 


Lasă un răspuns

Sus