Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Plantele aromatice, comoara din cămara ta

Plantele aromatice, comoara din cămara ta

Plantele aromatice, comoara din cămara ta – Au o aromă inconfundabilă și aduc mâncărurilor o savoare aparte. Dar ce plantă se potrivește fiecărui fel de mâncare?

Plantele aromatice sunt o tradiție în bucătăria românească. Bunicile noastre foloseau cimbrul, pătrunjelul sau tarhonul, dar și busuiocul, rozmarinul, salvia sau maghiranul. O vreme, unele au fost uitate, dar acum ne bucurăm de bogăția aromelor din toată lumea.

Plantele aromatice, comoara din cămara ta

Busuiocul alungă anxietatea

Originar din India și Iran, busuiocul a cucerit Europa cu gustul său amărui și ușor picant, dar în special datorită triumfului său în bucătăria italiană. De la busuiocul grecesc liliputan până la busuiocul a cărui frunză poate ajunge la 10 cm lățime, există mai mult de 50 de soiuri.

  • De ce este bun pentru sănătate. Busuiocul acționează mai întâi asupra sistemului nervos, cu un efect benefic asupra simptomelor specifice, cum ar fi iritabilitate, depresie, anxietate. O altă zonă de influență este sistemul digestiv – liniștește flatulența, stomacul deranjat, colicele și indigestia.
  • Cum să îl consumi. Această plantă se combină cu ușurință cu multe alimente ușoare: roșii, mozzarella, șuncă, brânză feta. Dar de multe ori uităm că frunzele sale cu aromă cizelată trezesc gustul fructelor proaspete, cum ar fi căpșune, piersici, pepene galben, ananas.
  • Acordul ideal. Brânză de capră, roșii și morcovi, pește, usturoi.

Pătrunjelul are multă vitamina C

Este vedetă în bucătărie, dar și în mica farmacie de acasă! Are o bună reputație care nu datează de ieri. Încă din antichitate, adepții săi i-au lăudat virtuțile terapeutice.

  • De ce este bun pentru sănătate. Pe lângă faptul că oferă vitamine (B9, K și C) și minerale (fier și mangan), patrunjelul are o mare putere antioxidantă – conține apigenină (un flavonoid care se remarcă prin proprietățile sale anticancerigene), luteină și beta-caroten care te ajută să lupți împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulelor.
  • Cum să îl consumi. Frunzele sale proaspete sau uscate se dezvăluie cu simplitate în supe reci sau fierbinți, salate de roșii sau vinegrete, omlete, dar și alături de crustacee sau legume: cartofi cu smântână proaspătă, roșii la cuptor cu pesmet, ciuperci.
  • Acordul ideal. Roșii, lămâie

Menta-creață tratează tusea

Aroma sa proaspătă nu este numai pentru ceai. Menta îmbogățește savoarea tocănițelor de carne sau legume, iar cea mai potrivită combinație este cu vinete. Desigur, conferă prospețime băuturilor (alcoolice sau nu) și shake-urilor.

  • De ce este bună pentru sănătate. Menta are grijă de sistemul digestiv, prin stimularea secreției sucurilor gastrice, dar și pentru că ameliorează senzația de greață, balonarea și diareea. De asemenea, ei i se atribuie proprietăți antioxidante. Este benefică și când ești răcită, pentru că menta conține mentol, un decongestiv natural, care ajută și la tratarea tusei productive.
  • Cum să o consumi. Condimentează salatele de fasole verde sau mâncărurile de mazăre sau de cartofi. Adaugă mentă și în rețetele bogate în grăsimi sau zahă În India, de exemplu, menta este amestecată cu iaurt pentru un desert delicios.
  • Acordul ideal: roșii, orez, vinete

Mărarul stimulează bila

Folosit drept somnifer în Antichitate (grecii își acopereau ochii cu frunze de mărar pentru a adormi), mărarul se caracterizează printr-un gust unic, proaspăt și condimentat.

  • De ce este bun pentru sănătate. Frunzele sale aromatice sunt utilizate pentru combaterea tulburărilor digestive, prin stimularea secreției biliare (eficace atunci când grăsimile își pun amprenta asupra digestiei). Alte avantaje – ameliorează inflamația și previne oxidarea țesuturilor.
  • Cum să îl consumi. Mărarului îi plac aromele marine (pește, crustacee), texturile cremoase (brânză de vaci, smântână) și unele legume cum ar fi dovlecei și castraveți. Combinația perfectă: frunze de mărar amestecate cu castraveți și iaurt. Încearcă o infuzie de mărar, servită cu o felie de somon afumat.
  • Acordul ideal: pește și crustacee, preparate cu iaurt, sosuri de smântână și murături. De asemenea, ardei, sfeclă și salate.

Rozmarinul ajută memoria

De mult folosit pentru a susține memoria, rozmarinul are virtuți energizante grație parfumului său tonic.

  • De ce este bun pentru sănătate. Are un efect antiinflamator și ajută la reglarea tensiunii persoanelor hipotensive (așadar, atenție, în cazul în care suferi de hipertensiune!). Acest stimulent are, de asemenea, beneficii recunoscute în tulburările gastrice.
  • Cum să îl consumi. Sosuri, carne la gratar, marinade. Și, la fel ca cimbrul, rozmarinul are și aliații săi în deserturi. O ramură în gemul de caise, la plăcinta de piersici, într-un preparat din foitaj sau într-o cană de ciocolată caldă este suficientă pentru a răspândi aroma sa captivantă.
  • Acordul ideal: cartofi

Cimbrul este folosit în cosmetică

Originar din bazinul Mării Mediterane, cimbrul este renumit de mii de ani pentru utilizările sale în bucătărie, medicină și cosmetică. Astăzi, utilizarea sa este recunoscută în calmarea tusei cauzate de bronşită, a tusei convulsive şi ăn inflamarea căilor respiratorii. De asemenea, ajută în atenuarea tulburărilor digestive şi gastrointestinale.

  • De ce este bun pentru sănătate. Cimbrul este una dintre plantele care conține cei mai mulți antioxidanți, inclusiv acidul rosmarinic și acidul cafeic, două flavonoide. Este, de asemenea, o sursă bună de fier.
  • Cum să îl consumi. Proaspăt sau uscat, cimbrul este folosit pentru aromatizarea uleiurilor și a oț Acesta aduce o atingere provensală legumelor de toamnă, precum și preparatelor din carne la grătar, marinadelor și peștelui alb. Cimbrul se combină ușor cu fructe, cum ar fi piersici, dar poate fi adăugat și în prăjiturile de citrice, în miere sau, mai surprinzător (dar delicios), la sosurile de caramel.
  • Acordul ideal: friptură de vită cu unt

Limba-mielului crește imunitatea

O singură tulpină a acestei plante frumoase este suficientă pentru a acidula sucurile de fructe și băuturile. Frunzele sale, cu o aromă ușoară de castravete, se pot strecura în salate sau supe. Și frumoasele sale flori albastre, foarte decorative, pot fi savurate în prăjituri sau înghețate, sau, alături de cuburi de gheață, în delicioase cocktail-uri.

  • De ce este bun pentru sănătate. Cu denumirea sa științifică, Borago officinalis, limba-mielului conține acizi grași esențiali, cu rol în menținerea stării de sănătate, în imunitate, pentru piele și mucoase. Suplimentele din Borago exercită un efect calmant, diuretic, diaforetic (provoacă transpirație), antiinflamator, laxativ, reglează procesele metabolice. Pentru tratamentul bolii de rinichi, se bea suc proaspăt.
  • Cum să o consumi. Planta este versatilă, se potrivește în supe, mâncăruri și deserturi. O poți adăuga în mâncărurile de legume, ciuperci, salate, dar și în supele reci. Din flori se pregătesc o varietate de băuturi cu miere. Colectate toamna, rădăcinile sunt folosite pentru aromatizarea vinului sau a berii. La prepararea diferitelor meniuri, frunzele se adaugă doar proaspete (uscate sau congelate, își pierd aroma).
  • Acordul ideal: creme, pește, legume (fenicul)

Plantele aromatice, comoara din cămara ta

Hasmațuchi. Din aceeași familie cu pătrunjelul și înrudit cu morcovul, hasmațuchi are o aromă foarte delicată de anason și mărește aciditatea lămâii. Cu cât este mai mică planta, cu atât este mai aromată. Este bine să o consumi proaspătă. Se potrivește perfect în salate, cu roșii, brânzeturi proaspete, creveți, crustacee. Este, de asemenea, delicios în omletă sau mărunțit în sosul de vin alb.

Coriandru. Gustul său de citrice este deosebit de răcoritor, dar aroma sa se disipă pe măsură ce se usucă. Coriandrul nu acceptă gătitul îndelungat: maximum 3 minute. Se potrivește cu carne de porc, carne de vită, pasăre, pește și creveți.

Oregano. Acesta conține timol, un compus aromatic din familia fenolului. În regiunile mediteraneene, frunzele mici au o aromă ușoară, astringentă, camforată. Aperitiv, diuretic, aromatizat, oregano face ca sosurile, grătarele și marinadele mai digerabile. Se asortează perfect cu pește gras, miel, pui, feta, dovlecei, ulei de măsline, usturoi, măsline și… pizza.

Mai proaspete sau mai aromate

Toată lumea a avut surpriza neplăcută să-și găsească buchetul de ierburi proaspete într-o stare deplorabilă, deși fusese cumpărat cu o zi înainte. Este destul de logic, ierburile sunt foarte fragile, au nevoie de apă pentru a trăi; altfel, se usucă. Pentru a le menține vigoarea, prospețimea și aroma, există un truc simplu: clătește buchetul și împachetează-l bine într-un prosop de hârtie umedă, apoi dă-l la frigider. Dacă păstrezi prosopul de hârtie umed (trebuie să adaugi puțină apă în fiecare zi), poți ține plantele la frigider timp de o săptămână. Cele mai multe plante se pot folosi uscate (atunci sunt mult mai aromate). Pentru a menține cimbru, oregano sau maghiran timp de cel puțin un an, există două opțiuni:

– uscarea tradițională – odată ce ai spălat plantele aromatice, formezi buchete mici, le legi și le atârni într-un loc bine ventilat și întunecat. Plantele ar trebui să fie uscate în două săptămâni, după care le poți păstra într-o cutie etanșă sau într-un borcan de sticlă.

– uscarea în cuptor – pentru a usca plantele în cuptor, așază-le pe o hârtie de copt, în tavă, și coace la temperatură scazută (40-50°C). Pentru uscarea rapidă, le poți pune în cuptorul cu microunde, la putere maximă, timp de 60 de secunde (dacă rezultatul nu este cel scontat, încă 30 de secunde).

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pexels.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns