Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > Postul bucuriei. Retete

Postul bucuriei. Retete

Din 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, numit și postul bucuriei. Are multe dezlegări la pește – se mănâncă pește în fiecare sâmbătă și duminică, dar și de alte sărbători cuprinse în această perioadă până pe 24 decembrie. Chiar dacă nu ții post, încearcă aceste rețete ușor de pregătit și delicioase.

Păstrăvi cu umplutură aromată

Ingrediente

  • 4 x 200 g păstrăvi, 2 lămâi, 2 cepe
  • 1 legătură de pătrunjel, piper roșu
  • 2 linguri cu ulei, sare de mare

Mod de preparare

Spală păstrăvii curățați și tamponează-i cu șervețele de hârtie care să absoarbă excesul de apă. Dă-i cu sare și piper roșu proaspăt măcinat pe interior și exterior, stropește-i cu zeama de la o lămâie. Pune-i într-un castron și lasă-i să stea un sfert de oră.

Curăță cepele și taie-le julien. Pune-le într-un castronel împreună cu pătrunjelul verde tocat mărunt și amestecă totul.

Unge peștii cu ulei și umple-i cu amestecul de ceapă și pătrunjel. Așază-i într-o tavă unsă cu ulei și dă-o la cuptorul încins 15-20 de minute, pe fiecare parte.

Servește-i cu legume sotate, cartofi fierți și felii de lămâie coapte pe grătar.

Chifteluțe de năut cu sos și tagliatelle

Ingrediente

  • 250 g năut
  • 2 căței de usturoi
  • ½ legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță cu bicarbonat
  • 1 ceapă mică
  • 2-3 linguri cu făină
  • sare, piperpentru sos
  • 300 g tagliatelle
  • 500 g roșii
  • 2-3 linguri cu ulei de măsline
  • 1-2 căței de usturoi
  • sare, piper, oregano

Mod de preparare

Acoperă năutul cu apă și lasă-l la înmuiat peste noapte. Apoi pune-l la fiert în apă cu sare pentru 30 de minute.

Pune într-un mixer boabele de năut, verdeața, ceapa, bicarbonatul încorporat în făină, un praf de sare și de piper, cățeii de usturoi.

Mixează până ce obții o textură fină.

Modelează cu mâinile unse cu ulei chifteluțele de năut și pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dă-o la cuptor 15-25 de minute sau până când chiftelele devin aurii.

Între timp, pregătește sosul de roșii. Încinge usturoiul feliat în uleiul înfierbântat și adaugă roșiile date pe răzătoare. Pune un praf de sare și acoperă. Lasă să fiarbă cinci minute și dă deoparte. Adaugă sare, piper și oregano după gust și pune chifteluțele de năut coapte.

Servește-le cu paste tagliatelle fierte al dente.

Terină de linte

Ingrediente

  • 300 g linte
  • 200 g ciuperci
  • 1 fir de praz
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 100 g tofu
  • 2 linguri cu făină
  • ulei, pesmet, sare, piperpentru garnitură:
  • 2 morcovi, 1 dovlecel
  • 2 ardei grași, 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 3 linguri cu ulei de măsline

Mod de preparare

Spală lintea sub jet de apă rece și las-o în apă două ore. Adaugă foile de dafin și fierbe lintea până când devine moale. Sărează după gust înainte de a stinge flacăra. Pune-o la scurs într-o sită.

Trage într-o tigaie unsă cu puțin ulei ciupercile și prazul tocate mărunt. Pune-le într-un castron împreună cu lintea scursă, pătrunjelul mărunțit, brânza tofu dată pe răzătoarea mică (sau prin mașina de tocat), apoi frecată cu făina.  Sărează și piperează după gust.

Unge cu ulei o tavă de chec și tapeteaz-o cu un amestec de pesmet fin și făină. Toarnă compoziția de terină, nivelează și dă la cuptor, la 180°C, vreme de 60 de minute.

Pentru garnitură, curăță și feliază după pricepere legumele. Fierbe morcovii în apă cu sare și trage-i împreună cu celelalte legume

într-o tigaie unsă cu ulei.

Servește terina de linte cu legumele crocante și delicioase.

Articol preluat din ediția de noiembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Fotolia


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus