
Prăjitură de mere cu pesmet este o prăjitură tipică de casă, simplă, gustoasă și lejeră. Place copiilor, place celor mari și este foarte ușor de făcut. Secretul reușitei este să folosești multe mere, dacă se poate din soiuri diferite.
Pentru 8-12 porții ai nevoie de:
- 10-12 mere
- șase ouă
- trei- patru linguri cu pesmet fin făcut din pâine prăjită înainte sau din biscuiți simpli bine uscați
- două linguri cu făînă
- două lingurițe de pudra de scorțișoară, o cană mare de nuci măcinate mare sau fulgi de migdale
- 100 de grame de unt
- două linguri cu miere
- o mâna zdravănă de stafide
- trei-patru linguri de esență de rom
- o lingură de suc de lămâie
- 200 de grame de frișcă pentru ornat
- o lingură cu zahăr pudra
- plus încă o lingură de zahăr pentru sirop.
Pasul 1: Unge vasul pentru copt (o tavă clasică rotundă și adâncă cu pereți detasabili) cu unt și tapetează-l cu o lingură zdravănă de zahăr pudra. Pune stafidele în esență de rom. Taie merele bucățele, fără să cureți coajă. Aranjează merele în tavă, în straturi, cât mai îndesate se poate. Împrăștie printre mere o parte din nuci.
Pasul 2: Scurge bine stafidele și adaugă-le printre mere. Pune mierea de albine într-un loc cald și când este foarte subțire las-o să curgă în fir subțire peste mere. Da totul la cuptor pentru 30 de minute. Cuptorul trebuie să fie bine încins, iar focul mic.
Pasul 3: Separă gălbenușurile de albuș. Freacă bine gălbenușul cu zahărul, apoi adaugă pesmetul și făina. Bate spumă albușurile, adaugă în ele o lingură de suc proaspăt de lămâie și restul nucilor mărunțite. Adaugă esență de rom (cea în care au stat stafidele) și o linguriță de pudra de scorțișoară.
Pasul 4: Pune spumă de albuș în compozită de gălbenușuri. Amestecă bine, dar încet. Răstoarnă compoziția peste merele coapte și întoarce totul în cuptor pentru încă vreo 20 de minute.
Pasul 5: Pregătește siropul: arde o linguriță de zahăr, iar când devine arămiu stinge zahărul cu apă fierbinte. Lasă zahărul să se dizolve, pune restul de unt și pudra de scorțișoară.
Sfaturi și trucuri:
– blatul se coace foarte repede.
– când tortul este gata, trebuie rasturant imediat, înainte că zahărul care îmbracă merele să se întărească
– însiropează tortul după ce s-a răcorit bine
– servește tortul de mere cu frișcă.
Încearcă și supă de usturoi
Sursa foto: pixabay.com