
Deși este asociată cu denumirea de cereală, quinoa, este sămânța unei legume cu frunze verzi (precum spanacul sau sfecla mangold). Cultivată de mai bine de 4.000 de ani, a devenit căutată abia în ultima vreme. Pentru că, spun oamenii de știință, quinoa are multe calități, pe care este păcat să le ignorăm. Să-i descoperim calitățile, iar la final s-o încercăm într-o rețetă de sezon!
Edxistă zeci de varietăți de quinoa, dar cel mai des întâlnit în magazine sunt de culoare albă-gălbuie, roșie și neagră. Boabele sunt micuțe, plate, aproximativ rotunde și nu își schimbă forma în timpul preparării. Dar, înainte să afli cum să o pregătești, iată care sunt proprietățile bobițelor de quinoa:
- conțin proteine mai ușor de digerat decât cele din carne;
- sunt o sursă incredibilă de calciu, mai ușor de asimilat decât mineralul din lapte;
- cu toate că au un conținut mare de proteine, nu duc la formarea colesterolului și nici la rigidizarea arterelor; în plus, consumul regulat de quinoa, mai ales sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace;
- cresc nivelul de energie și forță;
- deloc de neglijat această calitate, este bine de știut că bobițele de quinoa nu îngrașă: 200 de grame de quinoa gătită conțin aproximativ 240 de calorii!
- conțin fibre, ce ajută la prelungirea senzației de sațietate, controlează poftele, mențin sub control greutatea și, nu în ultimul rând, îmbunătățesc digestia;
- sunt apreciate, de asemenea, pentru cantitățile de fosfor, magneziu și fier pe care le conțin;
- nu au gluten, putând fi consumate de către peroanele care suferă de boală celiacă;
- sunt un aliat al femeilor care alaptează, consumul regulat de quinoa îmbunătățind conținutul laptelui matern;
- sunt bogate în vitamina B9, care întârzie îmbătrânirea creierului;
- țin sub control diabetul, normalizând cantitatea de zahăr din sânge;
- consumul regulat de quinoa ajută la reglarea problemelor de constipație și balonare.
Cu atât de multe calități și beneficii pentru sănătate, este firesc să te întrebi cum o gătești, în ce fel de preparate o poți folosi. Quinoa se prepară prin fierbere și mult mai rar prin prăjire. O poți folosi în mâncăruri la fel ca pe mini orez: în budinci, pilafuri, salate reci sau calde, rizoto. Ca regulă, quinoa trebuie spălată sub multe jeturi de apă, pentru a îndepărta coaja semințelor; altfel, va avea un gust amărui.
Se fierbe într-o cantitate dublă de apă (sau supe clare de legume ori carne, dacă se folosește pentru preparate sărate), nu mai mult de 15 minute. Se îndepărtează de pe foc și se lasă acoperită pentru a absorbi lichidul, apoi se aerează cu o furculiță. Cu ajutorul acestor bobițe foarte sănătoase, poți pregăti deserturi delicioase. Astfel, îi poți surprinde pe cei dragi cu budinci cremoase cu lapte și fructe de sezon sau doar cu scorțișoară aromată, terciuri rapide și energizante pentru micul dejun, aluaturi pentru pâine fără gluten sau, de ce nu, torturi al căror blat nu conține făină de grâu, ci din quinoa.
Vinete umplute
- 2 vinete
- 100 g quinoa
- 1 dovlecel mic
- ½ ardei gras roșu
- ½ ardei gras verde
- 2 roșii galbene
- 1 tijă de apio
- 100 g feta
- sare, piper alb
- ulei de măsline
- oregano
Taie vinetele pe lungime, scobește-le cu o linguriță, pudrează-le în interior cu sare fină și lasă-le să se scurgă pe un grătar.
Între timp, pune la fiert quinoa în 200 ml de apă, cu un praf de sare. Las-o pe foc 15 minute și dă-o deoparte, acoperită. Aereaz-o cu o furculiță din când în când.
Taie mărunt legumele și adaugă-le peste quinoa. Condimentează după gust, adaugă o lingură cu ulei, oregano, brânza tăiată cubulețe.
Pune vinetele într-o tavă tapetată, umple-le cu salata pregătită și dă-le la cuptor 30 de minute. Servește-le simple sau cu sos de iaurt.
Citește și:
- Tartine cu avocado. Cateva idei bune… de mancat
- Risotto cu lamaie, un rasfat simplu
- Mancaruri sanatoase pe care le strici
Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto:pixabay.com
INTERESANTE ARTICOLE