Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete celebre si delicioase

Retete celebre si delicioase

Salata Waldorf

Ingrediente:

  • 2 mere
  • 2 legaturi de cozi de telina
  • 100 g nuci
  • 1 lingura cu zeama de lamaie
    100 g maioneza
  • sare

Mod de preparare

PASUL 1 Curata merele, taie-le cubulete si stropeste-le cu putina zeama de lamaie.

PASUL 2 Intr-un castron, amesteca nucile zdrobite, cubuletele de mar si cozile de telina taiate marunt.

PASUL 3 Incorporeaza maioneza si potriveste gustul de sare. Lasa la rece minimum 30 de minute. Pe langa aceste ingrediente, poti sa adaugi carne de pui fiarta separat.

Stiai ca?

  • Salata Waldorf a fost inventata, candva intre 1893 si 1896, la hotelul Waldorf din New York, de Oscar Tschirky, cel care indeplinea acolo functia de maitre d’hotel. Se pare ca a fost creata special pentru un mare dineu la care au participat in jur de 1.500 de persoane.

Oua Benedict

Ingrediente:

  • 1 chifla
  • 2 felii de muschi tiganesc
  • 2 oua
  • 2 linguri cu otet
  • ulei
  • sare

Pentru sos olandez:

  • 2 galbenusuri
  • 50 g unt topit
  • 50 ml vin alb
  • 1 lingurita cu zeama de lamaie
  • 1 lingurita cu otet

Mod de preparare

PASUL 1 Taie chiflele pe jumatate si rumeneste-le putin. Separat, prajeste sunca pana ce marginile devin aurii, apoi pune-le peste chifle.

PASUL 2 Intre timp, pune la fiert apa cu putina sare si otet, ca albusurile sa nu se imprastie. Sparge ouale inainte ca apa sa dea in clocot. Dupa ce s-a intarit albusul, iar galbenusul a ramas moale, scoate ouale pe o farfurie, lasa-le sa se scurga si asaza-le peste sunca prajita.

PASUL 3 Pentru sos, amesteca galbenusurile cu zeama de lamaie, la foc mic. Adauga untul, vinul si, la final, otetul sau o lingura cu zeama de lamaie. Condimenteaza cu sare si piper, dupa gust, si pune cu generozitate peste oua.

Stiai ca?

  • Acum vreo suta si mai bine de ani, doamna si domnul Benedict cinau la restaurantul Delmonico’s din New York. Femeia a dorit sa comande ceva mai deosebit, iar chelnerul i-a cerut o sugestie. Doamna Benedict a propus atunci o combinatie care-i poarta si acum numele si care a facut celebru restaurantul cu pricina.

   

Jofra

Ingrediente:

  • 95 g zahar pudra
  • 120 g faina
  • 120 ml frisca lichida
  • 3 albusuri
  • 25 g zahar tos

Pentru crema:

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 g ciocolata
  • esenta de rom

Pentru decor:

  • 200 g ciocolata
  • ulei

Mod de preparare

PASUL 1 Freaca zaharul cu frisca. Dupa ce s-a topit zaharul, adauga faina, apoi albusurile batute cu zaharul. Din aceasta compozitie, pune gramajoare in tava de la aragaz acoperita cu hartie de copt si coace-le 20-25 de minute.

PASUL 2 Separat, amesteca frisca si ciocolata, la foc mic. Dupa ce s-a racit, mixeaza pana isi mareste volumul si parfumeaza cu esenta de rom.

PASUL 3 Toarna un strat de crema de 4-5 cm pe jumatate din gramajoarele coapte. Acopera cu restul si lasa la frigider. Cand s-a intarit crema, trece-le prin ciocolata topita si subtiata cu putin ulei. Pastreaza-le la rece.

Stiai ca?

  • In 1920, revenea la Bucuresti generalul Joffre, cel care, in 1917, fusese in fruntea Misiunii Militare Franceze, ce a ajutat la reformarea armatei romane. In scurta sa vizita, generalul a primit din partea Casei Capsa o prajitura creata special pentru el – cilindrica, asemenea chipiului uniformei militare franceze.

Tort Dobos

Ingrediente:

  • 1 pachet cu foi de pandispan

Pentru crema:

  • 250 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 3 linguri cu cacao

Pentru glazura:

  • 150 g zahar
  • 50 g unt
  • ½ lingurita otet

Mod de preparare

PASUL 1 Freaca untul cu zaharul vanilat pana se topeste, apoi lasa-l la rece. Separat, amesteca energic la bain-marie ouale cu zaharul si cacaua, pana se ingroasa putin. Lasa sa se raceasca, apoi incorporeaz-o in crema de unt.

PASUL 2 Taie blaturile de pandispan (forma rotunda). Intre blaturi, intinde crema de unt. Imbraca tortul in crema de unt si decoreaza-l cu zaharul caramelizat si amestecat la final cu unt si otet.

Stiai ca?

  • Cand a inventat tortul, in 1884, Jozsef Dobos era unul dintre celebrii cofetari ai Imperiului Austro-Ungar. Tortul cu multe straturi si caramel a fost prezentat cu tot fastul cuvenit la Expozitia Nationala de la Budapesta din 1885. La acel moment, prajitura nu avea un nume. Dupa premiera, toata lumea i-a spus "Tortul lui Dobos". Vreme de vreo 20 de ani, maestrul cofetar a tinut secreta reteta.


Lasă un răspuns

Sus