Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete: Iepure sau rata?

Retete: Iepure sau rata?

 

Raţă umplută

Considerată carne albă, deşi este mai închisă la culoare, raţa umplută va face deliciul invitaţilor. Unde mai pui că e plină de fructe şi este foarte suculentă!

Ingrediente 
1 raţă de 2 kg
2 mere
200 g prune uscate
2 felii de ananas
250 ml vin roşu
200 g unt
1 fir de praz
ulei de măsline
ierburi de Provence
sare

Mod de preparare

Într-un castronel, freacă 100 g de unt cu două linguriţe cu ierburi de Provence. Spală raţa şi crestează-i uşor pieptul. Unge-o cu untul aromat şi las-o la rece 30 de minute.
Umple raţa cu merele tăiate în cubuleţe şi prunele uscate. Prinde-o cu scobitori şi aşaz-o într-un vas termorezistent uns cu 50 g de unt. Lasă raţa la cuptor, la foc moderat, o oră. Din când în când, stropeşte-o cu sosul format în vas.
Adaugă ananasul şi portocalele tăiate în cubuleţe şi stropeşte cu vin. Lasă la cuptor minimum 30 de minute. Serveşte-o cu prazul tăiat în rondele şi tras în restul de unt.

Fiind pasăre de apă, raţa are sub piele un strat de grăsime cu rol de izolare. Aşadar, este mai grasă decât păsările de uscat. Lăsând la o parte numărul caloriilor, carnea de raţă este bogată în proteine, săracă în carbohidraţi şi conţine minerale şi vitamine. Pentru a verifica dacă friptura e gata, înfige o furculiţă în carne. Trebuie să intre uşor, iar sucul care curge să fie incolor, nu rozaliu.

Iepure cu măsline

Slabă şi săţioasă, carnea de iepure e numai bună pentru o friptură rafinată. Gustul minunat este dat de marinata din care îşi trage toate aromele.

6 porţii, dificultate redusă, timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente 
1 iepure potrivit de mare
100 g măsline verzi
100 g măsline negre
6 căţei de usturoi
2 crenguţe de rozmarin
Pentru marinată:
200 ml vin alb
3 cepe
4 foi de dafin
ulei de măsline
sare
boabe de piper

Mod de preparare

Într-un vas, amestecă vinul cu ceapa tăiată în sferturi, foile de dafin, sare şi zece boabe de piper. Taie iepurele în bucăţi mari şi aşază-le în marinata preparată. Lasă-le la rece o zi sau cel puţin trei ore.
Pune bucăţile de carne într-un vas termorezistent împreună cu cei şase căţei de usturoi necurăţaţi şi crenguţele de rozmarin.
Stropeşte cu ulei de măsline, 100 ml de marinată şi puţină apă. Acoperă cu folie de aluminiu şi dă la cuptor, la foc moderat, 60 de minute. Îndepărtează folia, presară măslinele şi lasă la cuptor 30 de minute. Din când în când, stropeşte cu sosul format în tavă.

Una dintre cele mai sănătoase cărnuri este cea de iepure. Înainte de a o prepara, trebuie s-o ţii într-o marinată sau, dacă eşti în criză de timp, pune-o într-un vas cu apă şi trei linguri cu oţet (frăgezeşte carnea).

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus