Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete pentru ocazii speciale

Retete pentru ocazii speciale

Crostini cu sparanghel şi ouă poşate

Ingrediente

  • 2 mâini de năsturel (sau măcriş)
  • 4 linguri cu ulei de măsline
  • 300 g sparanghel verde
  • 4 ouă
  • 50 ml oţet alb
  • 4 felii de bacon
  • 4 felii de pâine
  • 1 căţel de usturoi
  • fulgi de chili

Mod de preparare

Toacă mărunt jumătate din frunzele de năsturel, pune-le într-un castron şi toarnă deasupra uleiul, adaugă un praf de sare şi piper proaspăt măcinat.

Aşază tulpinile fragede de sparanghel pe o folie de aluminiu, toarnă ulei pe ele şi împachetează folia. Dă-le 20 de minute la cuptorul încins.

Pune apă la fiert într-o cratiţă şi toarnă oţetul. Sparge ouăle separat, în câte un castron, şi adaugă-le pe rând în apa înfierbântată. Cu o lingură, strânge albuşul, care se coagulează repede, în jurul gălbenuşului. Fierbe-le câte 3-4 minute.

Frige baconul pe grill până când devine crocant. Rumeneşte feliile de pâine pe grill şi freacă-le cu usturoi.

Pune pe fiecare felie de pâine sparanghel, ou poşat, bacon crocant şi salată de năsturel. Presară fulgi de chili şi serveşte crostini alături de frunzele de năsturel rămase.

Somon tartar

Ingrediente

  • 350 g somon proaspăt (neafumat)
  • 2-3 fire de mărar
  • 1 eşalotă
  • ½ limetă (coajă şi zeamă)
  • 4 linguri cu ulei de seminţe de struguri
  • 2-3 frunze tinere (sfeclă, spanac, păpădie)
  • fulgi de chili
  • sare de mare
  • piper negru

Mod de preparare

Toacă somonul proaspăt cât mai mărunt. Foloseşte un cuţit cu lama lată şi mai lungă.

Amestecă-l cu eşalota şi mărarul tăiate fin, zeama de limetă, două linguri cu ulei de seminţe de struguri. Asezonează cu sare şi piper proaspăt măcinat.

Cu ajutorul unui inel metalic de bucătărie, aranjează pe fiecare farfurie somonul tartar.

Toarnă în firicel subţire restul de ulei, adaugă sare şi fulgi de chili.

Garniseşte cu frunzele tinere şi, după preferinţă, chipsuri de cartofi şi sfeclă-roşie. Serveşte de îndată.

Truc

Pentru chipsurile de cartofi şi sfeclă, taie legumele cât mai subţire, dă-le cu puţin ulei, sare, piper sau boia şi pune-le la cuptor pentru 15 minute pe o parte, apoi întoarce-le şi lasă-le zece minute.

Tartă cu ciocolată şi mentă

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 120 g unt
  • 60 g zahăr
  • 2 linguri cu smântână rece
  • unt pentru uns

Pentru umplutură:

  • 220 g smântână de frişcă
  • 500 g ciocolată neagră
  • 100 g unt fără sare
  • 2 linguri cu lichior de mentă
  • frunze de mentă
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru aluat, amestecă repede făina cernută, untul rece tăiat în cubuleţe, zahărul şi smântâna. Înfoliază aluatul obţinut şi ține-l la rece o jumătate de oră. Unge cu unt tava de copt (diametru 26 cm) şi întinde aluatul. Acoperă cu o folie, pune deasupra boabe de fasole sau orez şi dă-o la cuptor pentru 25 de minute.

Pentru umplutură, încălzeşte smântâna de frişcă fără s-o fierbi. Pune ciocolata ruptă în bucăţi şi amestecă până ce aceasta se topeşte. Adaugă untul, iar după ce acesta s-a încorporat, toarnă lichiorul de mentă.

Pune umplutura de ciocolată în crusta de tartă, nivelează cu o spatulă şi ține la rece minimum o oră.

Serveşte tarta cu frunze de mentă proaspete, pudrată cu zahăr după gust.

Articol preluat din ediția de martie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Thinkstock


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus