
Nicio prăjitură de la cofetărie sau din supermarket nu se compară cu un desert făcut în casă, sănătos și cu gust divin. Mai mult, când în toată casa miroase a prăjitură proaspăt scoasă din cuptor și când prichindeii se adună în jurul tău pentru a „curăța“ ustensilele de cremă, este o adevărată bucurie să petreci timpul în bucătărie. Dacă, însă, ai poftă de ceva bun, dar totuși nu ai vrea să stai toată ziua lângă cuptor, avem pentru tine câteva rețete care sunt gata în doar 30 de minute.
Ingredientele secrete pentru aceste prăjituri stau în bucuria și dragostea cu care le prepari, dar trebuie să recunoaștem că nici un astfel de aragaz nu e de lepădat. Pentru că are funcția de încălzire rapidă, poți da la copt prăjitura în doar câteva minute și îți poți satisface pofta de dulce imediat.
Iată două rețete foarte simple, pe care ar trebui să le încerci și tu la sfârșitul acesta de săptămână.
Prăjitură cu mere, se face repede și se mănâncă și mai repede
Piețele sunt pline de mere în această perioadă, așa că este momentul potrivit să pregătești un desert cu ele. Ai nevoie de:
Blat:
- 6 ouă
- 120 de grame de zahăr
- 120 de grame de pesmet
- un pliculeț cu praf de copt
- unt pentru ungerea tăvii
Compoziție de mere:
- 4 mere mari
- 2 linguri de zahăr
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 150 de grame de zahăr – separat
Cum se prepară:
Pune în tavă cele 150 de grame de zahăr și dă-le la cuptor pentru a se topi și pentru a forma o crustă delicioasă alături de mere. Zahărul trebuie să se topească, dar să nu se ardă, așa că atunci când capătă o culoare maronie trebuie scos din cuptor și lăsat deoparte. Spală merele, curăță-le de coajă dă-le pe răzătoare. Peste merele date pe răzătoare pune cele două linguri de zahăr și scorțișoara. Lasă merele să-și lase sucul și începe prepararea blatului. Pune într-un bol ouăle și amestecă-le cu ajutorul mixerului, adaugă zahărul si continuă să amesteci pentru ca ingredientele să se încorporeze bine. Adaugă apoi pesmetul și praful de copt în timp ce amesteci ușor cu o lingură. Stoarce merele de sucul lăsat și păstrează sucul pentru a însiropa blatul.
Unge tava în care se află zahărul topit și răcit pe margini și adaugă merele. Nivelează-le bine și toarnă peste ele compoziția de blat. Dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 20 de minute (sau până trece testul scobitorii). Scoate tava din cuptor, însiropează blatul cu sucul de mere și las-o deoparte câteva minute. La final, răstoarnă tava pe o suprafață plană, așa încât delicioasa compoziție de mere împreună cu zahărul să fie la suprafață.
Un deliciu cu struguri
Ne aflăm în plin sezon al strugurilor și merită să îi folosești din plin la pregătirea unor deserturi de casă. Iată o rețetă foarte simplă, dar și foarte gustoasă. Îți trebuie:
- 8 ouă
- 250 grame de zahăr
- 300 grame de făină
- 50 mililitri de ulei de floarea soarelui
- un praf de sare
- o fiolă de esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- câțiva struguri (poți folosi și albi, și negri)
Cum o prepari
Separă ouăle, bate albușurile spumă tare cu praful de sare. Separat, bate cu mixerul gălbenușurile cu zahărul, uleiul, făina adăugată în ploaie, coaja de lămâie și esența de vanilie, mixând după fiecare ingredient adăugat. Amestecă albușurile în a doua compoziție cu grijă și amestecând cu mișcări de sus în jos. Răstoarnă toată compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Spală bine strugurii, scoate bobițele de pe ciorchine și taie boabele pe jumătate. Pune jumătățile deasupra aluatului, în tavă, și dă prăjitura la cuptorul încălzit la foc mediu. Timpul de coacere este de 20 de minute la foc mediu (180 de grade).
Pe care ai de gând să o încerci prima dată?
Sursa foto: Shutterstock