Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > (P) Bombe dulci si apetisante

(P) Bombe dulci si apetisante

Când vine vorba despre deserturi, fiecare țară se mândrește cu câte unul sau mai multe preparate. Francezii se mândresc cu ale lor crêpe suzette, italienii sunt recunoscuți pentru prăjitura tiramisu, nemții știu să prepare deliciosul tort Pădurea Neagră așa cum puțini știu s-o facă, turcii se laudă cu înghețatele lor cremoase, iar lista rămâne deschisă.

La 900 km distanță de noi, macedonenii se întrec și ei în deserturi delicioase. Unul dintre ele se numește “bombici”. Noi le spunem “bombe” și le mai adaugăm un ingredient cu vino-ncoa: vișine tocmai scoase din alcool, numai bune de descrețit frunțile.

Bombici – rețetă macedoneană

Ingrediente
200 g napolitane simple
100 g nucă de cocos
50 g ciocolată albă
200 ml smântâna pentru frișcă
2 plicuri cu zahăr vanilat

Mod de preparare
Încălzește smântana pentru frișcă, dar fără s-o fierbi. Toarn-o peste ciocolata albă ruptă în bucăți, adaugă zahărul vanilat și amestecă până obții o cremă omogenă.

Pune napolitanele într-o pungă și zdrobește-le cât poți de bine. Pune-le apoi într-un castron și toarnă deasupra amestecul de ciocolată și smântână. Omogenizează și formează biluțe pe care le tăvălești prin nuca de cocos. Dă-le la rece până în momentul servirii.

bombe cu visine

Bombe cu vișine – rețeta românească

Ingrediente
250 g biscuiți simpli
150 g zahăr brun
100 g unt 80% grăsime
50 g cacao
150 g nucă
120 ml lapte
1 lingură cu esență de rom
100 g fistic
vișine din vișinată

Mod de preparare
Pune pe foc laptele cu untul, zahărul și cacaua. Lasă să dea un clocot și toarnă lichidul fierbinte peste biscuiții măcinați și jumătate din cantitatea de nucă dată prin mașina de tocat.

Adaugă esența și amestecă. Cu palmele ude, formează mingiuțe, nu înainte de a pune în mijloc o vișină bine scursă. La final, dă-le prin nuca rămasă zdrobită, fisticul măcinat, semințe de floarea-soarelui sau orice altă combinație de nuci. Servește-le reci.

Întâlnim asemănări între tradițiile culinare din diverse zone ale Europei. Proiectul Street Food Corner, inițiat de revista FEMEIA în colaborare cu Telekom România, ne-a inspirat să găsim și alte rețete delicioase.

Foto: verca/Fotolia, Africa Studio/Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus