Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Borsul de primavara si o poveste

Borsul de primavara si o poveste

Este post, este primavara, este plin de ierburi suculente, colorate si proaspete in piata, asa ca daca le vei combina pe toate o sa iasa un bors de primavara si o poveste…

Ca sa faci borsul de primavara trebuie sa treci prin piata. Cumpara tot ce gasesti verde: ceapa, patrunjel, marar si neaparat leustean (fara el nu se poate). Pune pe lista lobodă, rosie si verde si o salata frageda. Si mai cumpara si un litru de bors adevarat. Adauga o telina care a trecut cu bine peste iarna, vreo trei-patru morcovi noi, vreo doi cartofi si ce se mai gaseste verde si nou pe tarabe (urzici, spanac). La toate adauga ulei, un ou si cateva linguri cu lapte pentru cei care nu tin neaparat la canonul strict al postului, plus vreo doua trei cepe vechi, ca sa dea gust si dulceata. Daca ai norocul să gasesti morcovi noi, cu frunze, afla ca frunzele le poti pune alaturi de restul verdeturilor. Tot asa ai putea face cu frunzele ridichilor. Sunt gustoase si sanatoase.

Curata si toaca ceapa veche, morcovul, telina si cartofii. Pune ulei intr-o oala si adauga legumele. Pune un praf de sare si caleste totul cateva minute. Lasa-le impreuna, sa se amestece bine aromele, alte cateva minute, la foc mic, in oala acoperita cu capac. Adauga un litru jumatate de apa clocotita si fierbe zarzavatul inca 15 minute.

Adauga ceapa verde tocata in bucati mari. Apoi toaca loboda sau salata in bucati mari. Toaca verdeturile. Cand legumele sunt bine fierte adauga loboda, salata si toate celelalte verdeturi. Lasa oala pe foc doar pentru doua minute, apoi da-o deoparte. Loboda nu trebuie sa fiarba. Este prea frageda. Adauga verdeturile cu parfum (leuseanul, patrunjelul sau mararul – ori toate impreuna), si acopera oala pentru ca toate aromele sa ramana inauntru. Intr-un alt vas pune borsul la fiert si lasa-l sa clocoteasca cateva minute. Rastoarna-l fierbinte in oala. Potriveste borsul de primavara de sare. Daca vrei poti pune si putin piper sau, tot la final, un ardei iute mic, foarte fin tocat.

Cand s-a racorit putin, dege borsul de primavara cu un ou batut, amestecat cu cateva linguri de lapte. Borsul de primavara este perfect cald, dar este foarte bun si rece si merge de minune cu ceapa verde, paine neagra sau mamaliga. Si uite asa vine primavara in bucataria ta!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus