Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Budinca de vanilie

Budinca de vanilie

Poti face budinca de vanilie din plicuri cu prafuri sau o poti face acasa, din lapte adevarat dupa reteta noastra simpla si buna. Exista insa o conditie esentiala pentru o budinca de vanilie reusita: un baton de vanilie veritabil. La aceasta se adauga un lapte bun si gras, cateva picaturi de esenta de rom si fructe proaspete pentru savoare si decor.

Ingredinete

Un litru de lapte
6 galbenusuri
6 linguri rase de zahar (merge si cu patru linguri)
o lingura cu varf de amidon alimentar
Un varf cutit sare
O pastaie de vanilie

Preparare pentru budinca de vanilie

→ Pune laptele intr-un vas care merge pe foc.
→ Taie pastaia de vanilie scoate bobitele si pune-le in lapte. Pune si pastaia si lasa laptele la foc mic sa se incalzeasca usor. Lasa apoi laptele sa prinda gust si aroma de vanilie, acoperit circa 20 de minute. Pune apoi zaharul si lasa laptele pe foc

→ Pune galbenusurile impreuna cu amidonul si sarea si amesteca energic pana rezulta o pasta.

→ Pune lapte incins cu lingura, cate o lingura si amesteca bine dupa fiecare. Continua sa pui lapte incet, putin cate putin pana este incorporat jumatate, apoi il poti adauha pe cel ramas dintr-o data. Pune vasul cu crema pe foc si amesteca. cand da in clocot, da deoparte si continua sa amesteci pana ce crema se ingroasa. Gata!

→ Pune in vase, lasa la rece circa o ora si o poti servi simpla, cu fructe – noi asa am facut – cu sos de dulceata ori dulceata sau cu seminte macinate (nuci, fistic), si fulgi crocanti de cereale.

→ Creama de vanilie este foarte buna si intre doua blaturi pufoase, poate fi completata cu piscoturi sau biscuiti crocanti, poate fi servita alaturi de inghetata si merge foarte bine garnisita cu orice fel de fructe.

→ Crema de vanile calda poate fi combinata cu unt moale (la cantitatile folosite, in aceasta reteta circa 100 de grame). Rezultatul este perfect pentru toturi si prajituri. Combinata cu 200 de grame de frisca naturala (nu folosi niciodata frisca vegetala, este toxica si va strica crema), bina batuta rezulta o crema fina si spumoasa pefecta pentru tarte si prajituri cu foetaj copt in prealabil. Daca o combini cu frisca crema trebuie sa fie rece. Combinata cu frisca (300-400 de grame) si gelatina rezulta crema ideala pentru tort gen diplomat cu fructe. Poti subtia crema cu lapte pentru a avea un sos de vanile excelent.

→ Un secret pentru reusita este sa pui esentaveritabila de vanilie, la final, pentru ca aroma intensa de vanilie este secretul acestei creme. Poti adauga si putina coaja de lamaie si putin suc (o lingurita-doua). lamaia intensifica aroma de vanilie si da un gust foarte fin si rafinat cremei de baza.

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus