Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Bunatati cu branza si oua. 5 retete simple si bune

Bunatati cu branza si oua. 5 retete simple si bune

Bunatati cu branza si oua. 5 retete simple si bune – Branza si ouale, combinate sau separat sunt baza pentru multe preparate rapide si delicioase. Versatile, gustoase si sanatoase, incearca aceste bunatati cu branza si oua, din colectia de retete de mai jos. Ce iti face cu ochiul mai inainte de orice?

Omletă de ciuperci

8 ouă, 1 ceapă mică, 3-4 ciuperci champignon, 100 g cașcaval, 1 lingură de smântână, 1 legătură de mărar, sare, piper, boia dulce, unt.

  1. Toacă mărunt ceapa și ciupercile felii subț Topește untul într-o tigaie mare, pune ceapa și ciupercile la călit cu un praf de sare.
  2. Între timp, bate ouăle cu smântâna, mărarul fin tocat, piper și boia după gust și toarnă-le peste ceapă și ciuperci.
  3. Amestecă scurt, apoi lasă omleta să se coacă. Dă cașcavalul pe răză Apasă ici-colo în omletă cu o paletă de lemn ca să se facă și oul de deasupra. Presară cașcaval și scoate-o pe farfurie îndoită, cu partea moale la interior.
  4. Servește omleta cu roșii sau salată

Sugestie: Pentru o consistență aparte, poți pune două linguri de mălai când bați omleta.

Cartofi franțuzești

1 kg cartofi, 2 ouă fierte + 2 ouă crude, 300 g smântână, 300 g telemea, 2 linguri cu unt, sare, rozmarin, piper.

  1. Fierbe pe jumătate cartofii în coajă, în apă cu sare. Decojește-i apoi şi taie-i felii subț
  2. Amestecă smântâna cu brânza sfărâmată și cele două ouă crude bă
  3. Într-o tavă termorezistentă unsă cu unt, aşază alternativ felii de cartof, de ou fiert, amestec de telemea.
  4. Dă la cuptorul deja încins pentru aproximativ 20 minute (până când se aurește frumos).
  5. Serveşte cât este fierbinte, cu rozmarin tocat mă

Sfat: Folosește cartofi roșii, care conțin mai puțin amidon și nu se sfărâmă.

Haceapuri, pâine cu brânză din Georgia

Pentru aluat: 3½ căni cu făină, 1 cană cu apă, 1 ceașcă de lapte, 1 linguriță cu drojdie uscată, 1 lingură cu ulei, 1 lingură cu zahăr, sare

Pentru umplutură: 1½ cești cu telemea rasă, 1½ cu mozzarella rasă, 4 ouă + 1 ou pentru uns, unt

  1. Amestecă într-un castron mare făina, sarea, drojdia și zahă Toarnă apa și laptele călduțe și frământă până obții un aluat fin și elastic.
  2. Adaugă uleiul și mai frământă un minut. Unge un alt castron, curat și adânc, cu puțin ulei, pune aluatul și acoperă cu folie de plastic. Lasă castronul într-un loc cald, până ce aluatul își dublează volumul (o oră).
  3. Dă folia deoparte, înțeapă cu degetele de câteva ori în aluat, pune folia la loc și mai lasă o jumătate de oră să crească. Între timp, amestecă brânzeturile într-un castron.
  4. Scoate aluatul pe o planșetă înfăinată și împarte-l în patru. Întinde fiecare bucată de aluat într-o formă ovală, alungită, de 1 cm grosime. Ridică marginile și răsucește un pic la capete, să capete formă de barcă.
  5. Așază bărcuțele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, umple-le cu amestecul de brânză. Unge-le cu ou bătut și dă-le la cuptorul încins, la foc mare, până când se auresc pe margine.
  6. Apasă brânza din mijloc cu dosul lingurii, apoi sparge un ou. Pune câteva așchii de unt. Repetă la celelalte, dă tava din nou la cuptor și mai las-o 4-6 minute sau până se face oul. Servește-le de îndată ce le scoți din cuptor.

Budincă de legume

1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 2-3 buchețele de conopidă, 200 g mazăre congelată, 1 dovlecel, 1 legătură de ceapă, 2 cepe uscate, 4-5 grăunți de usturoi, 50 g unt + unt pentru uns tava, 4 ouă, 200 g telemea, 200 g smântână, 1 legătură de pătrunjel, 1-2 fire de oregano, 2 linguri de pesmet (pentru tapetat tava), sare, piper, boia dulce.

  1. Taie toate legumele: dovlecelul și roșiile în rondele, ardeii în fâșii, ceapa verde și cea albă cubulețe, iar conopida desfă-o în buchețele mai mici.
  2. Călește ceapa (mai puțin un fir de ceapă verde pe care-l păstrezi pentru decor) în untul topit până începe să sticlească. Adaugă ardeiul gras și oregano, amestecă și lasă pe foc 2-3 minute.
  3. Adaugă conopida, dovlecelul, amestecă, mai lasă 2-3 minute, sărează, piperează după gust, apoi stinge focul.
  4. Bate ouăle cu smântâna, brânza rasă, pătrunjelul tocat mărunt și boiaua. Dă drumul la cuptor, la 180 de grade.
  5. Tapetează un vas ceramic cu unt și pesmet, pune alternativ amestec de legume și amestec de brânză (ultimul să fie de brânză). Dă la cuptorul încins pentru 40 minute (până când budinca este coaptă și se desprinde pe margini). Servește-o cu ceapă verde tăiată mărunt.

Sugestie: Budinca de legume e bună caldă, dar și rece.

Brioșe cu spanac și brânză

250 g spanac proaspăt, 2 ouă mari, 350 g făină, 60 ml ulei măsline, 250 ml iaurt, 3 lingurițe cu praf de copt, un praf de sare
200 g telemea, 50 g măsline negre feliate

  1. Pune frunzele de spanac într-o tigaie cu puțin ulei, un praf de sare și piper și lasă 2-3 minute la foc mediu. Scoate-le pe hârtie absorbantă.
  2. Cerne făina, adaugă praful de copt, sarea. Bate puțin ouăle și pune-le în mijlocul grămăjoarei de făină. Amestecă, apoi încorporează pe rând uleiul de măsline, iaurtul și spanacul.
  3. Adaugă brânza zdrobită și amestecă până se omogenizează.
  4. Pune aluatul în tava de brioșe și dă la cuptor pentru 30-40 de minute.

Sfat: Scoate-le din forme numai după ce s-au răcorit.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.06/2018
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Leave a Reply