Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Bunatati servite in paine

Bunatati servite in paine

Pâinea aburindă e întotdeauna delicioasă. Iar dacă pui alături sau chiar în ea câteva ingrediente din cămară, obții antreuri și feluri principale cu care sigur îți impresionezi familia.

Supă minestrone

  • 2 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • 1 fir de praz
  • 3 morcovi
  • 2 cartofi
  • 1 ardei capia
  • 1 ardei gras verde
  • ½ țelină
  • 1 păstârnac
  • 2 cutii de fasole uscată
  • 1 mână de paste sau fidea
  • 2,5-3 l supă de pui
  • ulei
  • pătrunjel
  • sare, piper

Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Cu­ră­ță și taie legumele: prazul și morcovul în rondele, ardeii, păstârnacul și țelina în cubulețe, cartofii în cuburi. Călește ceapa, usturoiul și prazul. Adaugă ardeii, morcovul și albiturile. Potrivește gustul de sare și piper și amestecă. Pune cartofii, toarnă supa de pui caldă și lasă legumele să fiar­bă cel puțin o jumătate de oră. Ada­ugă fasolea uscată, apoi pastele și lasă-le maximum 3-4 minute. Când servești, ornează cu verdeață. Ia o pâine neagră, taie-i capac și scoate miezul. Servește supa în bolul de pâine, cu miez rumenit în cuptor.

Citește și: Supă crema de dovleac

Tocăniță picantă

  • chifle
  • 500 g pulpă de vită sau vițel
  • 1 pahar de vin roșu
  • 3 ardei capia
  • 2 ardei iuți
  • 2 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • 500 ml sos de roșii cu pulpă
  • 3 cartofi
  • ulei, sare, piper
  • boia iute

Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Călește-le până când ceapa devine sticloasă. Pune carnea tăiată în cu­bulețe, adaugă piper și amestecă. Stinge cu vin. Lasă 30 de minute să fiarbă la foc mic. Adaugă ardeiul capia tăiat în cubulețe, ardeiul iute mărunțit, apoi cartofii cuburi. Toarnă o cană de apă. Sărează, pune capacul și lasă totul să dea în clocot. Când scade, adaugă sosul de roșii și boiaua. Ține zece minute la foc potrivit. Pune tocănița într-o oală termorezistentă și dă-o la cuptor, fără capac, 10-15 minute, cât să scadă și să capete un gust îmbietor. Servește în chifle (scobite de miez), cu ardei iute proaspăt.

Citește și: Tocanita cu pui, masline si ardei

Brânzeturi coapte

  • 2 pâini ciabatta
  • 60 g mozzarella
  • 50 g brânză brie
  • 150 g brânză albastră
  • 4 ciuperci champignon (sau 200 g mix de ciuperci)
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 cub de unt
  • sare
  • piper

Curăță usturoiul și toacă-l grosier. Taie brânzeturile în cuburi. Nu te zgârci la a folosi brânzeturile – cu cât mai multe sortimente, cu atât iese mai gustos și parfumat an­treul. Curăță de coajă și taie ciupercile mai mare. Într-o tigaie, că­lește usturoiul în unt, apoi ada­ugă ciupercile și sotează-le. Potri­vește de sare și piper. Dă deoparte. Scobește pâinile și taie miezul în cubulețe. Așază în fiecare ciabatta un strat de ciuperci și unul de brânzeturi. Ultimul să fie un strat din cuburi de pâine. Dă la cuptor 15-20 de minute. Servește pâinicile cu verdeață.

Citește și: Branzeturile, o solutie mereu buna

Cuiburi cu ochiuri

  • 2 chifle cu semințe de floarea-soarelui
  • 2 ouă
  • 50 g parmezan ras
  • pătrunjel uscat

Ia chiflele, taie-le capac astfel încât să rămână semideschise și scoate miezul. Așază un strat de parmezan. Sparge câte un ou în fiecare chiflă. Dacă nu ai chifle cu semințe, folosește unele simple pe care le umezești și apoi presari semințe de floarea-soarelui. Dă-le zece minute la cuptorul preîncălzit. Servește-le fierbinți, cu pătrunjel uscat.

Sendviș în culori

  • 1 pâine neagră mare
  • 1 salată verde mică
  • 2 avocado
  • 4-5 ouă
  • 300 g cremă de brânză
  • 4 roșii
  • 100 g șuncă presată
  • 100 g șuncă de curcan
  • 100 g felii de brânză topită portocalie
  • ½ lămâie
  • sare, piper

Ia pâinea, taie-i capac și scoate miezul. Dă capacul deoparte. Spală frunzele de salată și lasă-le să se zvânte. Fierbe ouăle tari. Scoate cu o lingură sâmburele de avocado și freacă pulpa cu sare și sucul de lămâie, sare și piper. Taie roșiile în rondele. Feliază șunca de curcan și șunca presată. Așază pe pâine un strat de cremă de brânză ca bază, apoi feliile de șuncă presată. Pune un strat de șuncă de curcan, apoi frunzele de salată, rondele de ou fiert, un strat de roșii, unul de brânză topită, apoi cremă de avocado. Ultimele două straturi să fie de roșie și cremă de brânză. Pune capacul și dă la cuptor pentru maximum șapte minute.

Citește și: Cele mai bune alimente pentru fiecare zi

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Thinkstock


Lasă un răspuns

Sus