Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > (P) Duelul placintelor

(P) Duelul placintelor

Foarte mulți dintre români aleg să-și petreacă zilele de vacanță pe meleaguri grecești. Și, orice s-ar spune despre greci, știu să-și primească oaspeții și, mai ales, cu ce să te încânte astfel încât să te întorci la ei în anul care vine. Iar odată ce le-ai pășit pragul, nu ai cum să nu-i îndrăgești. La fel cum este aproape imposbil să nu te îndrăgostești de mâncărurile grecești, fie că vorbim despre musaka, tzatiki, calamari umpluți cu feta, caracatiță pe grătar, gyros, saganaki, dolmades, ied giuvetsi, baclavale, loukoumades sau iaurt cu miere. Iar dacă ai degustat savuroasa lor plăcintă cu spanac (spanakopita), atunci musai să încerci și plăcinta noastră cu praz. Nu degeaba se mândresc oltenii cu ea!

Plăcintă grecească (Spanakopita)

Ingrediente
450 g spanac
1 pachet de foi de plăcintă
100 g unt topit
1 ceapă
250 g brânză feta
2 linguri cu ulei de măsline
250 g brânză ricotta
2 ouă bătute
2 linguri cu mărar tocat
nucșoară (opțional)
piper proaspăt măcinat

Mod de preparare
Călește ceapa tocată mărunt în uleiul de măsline, adaugă spanacul opărit și tocat și lasă până se evaporă apa. Într-un castron, fărâmițează brânzeturile, presară piper, mărar, nucșoară. La final, încorporează ouăle și amestecă totul cu spanacul răcit în prealabil.

Unge cu unt topit foile de plăcintă și așază câte 2-3 în tava de copt. Pune umplutură și din nou foi unse cu unt, alternând straturile. Ultimul strat este musai să fie din foi foarte bine unse. Taie plăcinta în pătrate și dă la cuptor pentru 40 de minute. Scoate tava din cuptor, acoper-o cu un șervet curat de bumbac umezit și lasă câteva minute.

placinta cu praz

Plăcintă cu praz

Ingrediente
4 fire de praz
400 g brânză telemea sărată
4 linguri cu smântână
1 gălbenuș
ulei

pentru aluat:
750 g făină
25 g drojdie
300 ml apă călduţă
25 ml ulei
1 linguriță cu sare
zahăr

Mod de preparare
Călește prazul tăiat julien în ulei. Pentru aluat, freacă drojdia cu puţin zahăr. Adaugă o lingură cu făină, uleiul și puţină apă călduţă. Lasă la crescut.

Într-un castron, cerne făina. Adaugă drojdia dospită, sarea și, treptat, restul de apă călduţă. Frământă energic. Acoperă și lasă aluatul să dospească. Întinde apoi două foi.

Umple-le cu amestecul de brânză și praz, unge cu gălbenuș deasupra și dă la cuptor până se rumenește plăcinta. Taie după ce s-a răcorit.

Întâlnim asemănări între tradițiile culinare din diverse zone ale Europei. Proiectul Street Food Corner, inițiat de revista FEMEIA în colaborare cu Telekom România, ne-a inspirat să găsim și alte rețete delicioase.

Foto: Foto: la_vanda/Fotolia, mimon/Fotolia


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus