Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Granola de casa. Doua retete si cateva sfaturi

Granola de casa. Doua retete si cateva sfaturi

Granola este o gustare care seamana cu amestecurile de tip musil din magazine, dar care, preparata in casa, este mult mai gustoasa si mult mai sanatoasa. In plus ai posibilitatea sa variezi ingredientele sa adaugi ingrediente sau sa folosesti aroma preferata. Granola, ca principiu, se pregateste din fulgi de ovaz, care sunt copti si indulciti cu un sirop de miere.

Exista insa o este o gustare pregatita la cuptor care iti poate face mic dejun-ul savuros si hranitor.

granola

Este important sa plecam de la o baza de fulgi de ovaz, la care apoi se adauga de exemplu nuci, seminte si fructe uscate. Apoi peste toate aceste bunatati miere, un pic de ulei de rapita si un varf de sare de mare. Dupa ce este coapta in amestecul de granola poti adauga stafide, caise uscate, sau orice alte fructe uscate preferi.

Poti sa inlocuiesti o parte din fulgii de ovaz cu fulgi de secara, grau sau orz. Secretul pentru a avea o granola sanatoasa si reusita este sa utilizezi doar cereale integrale.

Granola se poate consuma foarte bine cu iaurt, lapte sau ca atare alaturi de fructe proaspete sau suc de fructe (cu tot cu pulpa).

granola

Ingrediente pentru granola clasica: fulgi de ovaz (300 de grame), amestec de seminte (nuci, seminte de floarea soarelui, dovleac, in, alune, toate crude) circa 150 de grame, fulgi de migdale, fulgi de cocos (doua-trei linguri, daca vrei), un varf de cutit de sare, o lingurita rasa de pudra de scortisoara, trei linguri cu miere, doua linguri de ulei de rapita sau alt ulei (de floarea soarelui, cocos).

Amesteca fulgii de ovaz cu semintele si fulgii. Separat pune mierea cu putina apa pe foc, adauga scotisoara si sarea si lasa pe foc atat cat sa se dizolve si sa se incinga bine. Poti inlocui scortisoara cu ce fel de aroma vrei. Poti adauga coaja de lamaie sau de portocala rasa.

Siropul se toarna peste amestecul uscat. Adauga uleiul si amesteca bine pana ce totul se uniformizeaza. Intinde amestecul pe o harie de copt, pusa intr-o tava care merge la cuptor si coace totul 30 de minute la foc mediu. Amesteca in timpul coptului la fiecare 10 minute pentru ca totul sa se coaca uniform. Lasa sa se raceasca si adauga fructele uscate, apoi pune granola intr-un borcan uscat cu capac. Se poate pastra in dulapul din bucatarie circa 10-15 zile.

Ingrediente pentru alta varianta de granola: 2 linguri ulei vegetal, 125 ml sirop de artar, 2 linguri de miere, 1 lingurita de extract de vanilie, 300 g ovaz, 50 g seminte de floarea-soarelui, 4 linguri seminte de susan, 50 g seminte de dovleac, 100 g fulgi de migdale, 100 g fructe uscate (stafide, caise, merisoare) , 50 g nuca de cocos.

Preparare: Se incalzeste cuptorul la 150°C . Se amesteca uleiul, siropul de artar, mierea si vanilia intr-un castron mare. Adauga toate celelelalte ingrediente ramase, cu exceptia fructelor uscate si a nucii de cocos, si amesteca bine.

Intinde amestecul pe hartie de cop in doua tavi care merg la cuptor. Stratul de granola pus la copt trebuie sa fie cat mai subtire. Coace timp de 15 minute, apoi adauga fructele uscate si nuca de cocos, amesteca totul bine si coace inca 10-15 minute.

Se lasa la racit in tava apoi se desfac in bucatele. Se pot pastra intr-un borcan inchis etans pana la o luna de zile.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus