Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Meniu eco pentru masa de Craciun

Meniu eco pentru masa de Craciun

Sarbatorile de iarna inseamna pentru majoritatea oamenilor mancare si bautura din belsug. Insa nu si pentru tine, deoarece stii ca trebuie sa mananci sanatos chiar si la ocaziile speciale, iar consumul in exces nu aduce nimic bun. Inlocuieste asadar meniul traditional din carne de porc cu feluri de mancare eco. Sunt la fel de gustoase, in plus sunt sanatoase si nu ingrasa!

APERITIVEhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/1-2052.png

Ca deschidere pentru masa de Craciun, iti sugeram doua variante: bruschete si ciuperci umplute. Acestea pot fi asezate pe un platou si decorate cu legume crude (salata, rosii).

Bruschete

Ingrediente:

Prajeste painea si apoi freaca fiecare felie cu cate 1-2 catei de usturoi. Picura ulei de masline pe fiecare felie si presara cateva cubulete de rosii proaspete.

-> TRUC: Poti adauga o ploaie de patrunjel, busuioc sau alte mirodenii pentru gust.

Ciuperci umplute

Ingrediente:

  • ciuperci
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • ghimbir
  • curry
  • grau pisat sau macinat

Amesteca ceapa, usturoiul, ghimbirul, curry-ul si graul (poti adauga si cateva legume, maruntite). Compozitia trebuie sa devina o pasta pe care sa o agiti la foc mic. Las-o apoi sa se raceasca si umple ciupercile. Coace-le apoi intr-o tigaie pana cand capata o nuanta maronie.

->TRUC: Daca vrei un sos pentru ciuperci, amesteca suc de portocale cu tahini (pasta de susan) si ghimbir.

 

FELUL 1 http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/1-2053.png

Pentru primul fel de la masa, iti recomandam o supa usoara, fara carne.

Supa de dovlecei

  • 1-2 cepe taiate marunt
  • 2 lingurite mustar integral
  • 1-2 catei de usturoi pisati
  • 3-4 dovlecei taiati cubulete

Amesteca ceapa cu usturoiul in ulei de masline intr-un vas rezistent. Adauga dovleceii si mustarul si lasa compozitia la foc mic in timp ce amesteci continuu. Pune apa cat sa acopere continutul si fierbe inabusit, pana cand dovleceii devin o pasta. Serveste supa cu o lingura de iaurt si cu o ploaie de patrunjel sau susan, dupa gust.

FELUL 2

Iti sugeram o diversificare pentru felul principal, astfel incat sa introduci in meniu carnea alba de pui, intr-o reteta usoara, naturala si gustoasa.

Pui cu sos de mango si rosii http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/1-2054.png

  • 2 lingurite ulei de masline
  • 3 bucati din piept de pui, taiate pe jumatate
  • 2 pahare suc natural de portocale
  • 10 rosii cherry
  • 2 mango decojite si feliate

Incalzeste uleiul de masline in tigaie si pune apoi bucatile de pui la fript, pana cand capata o culoare maronie. Adauga sucul de portocale si lasa la foc mic sa clocoteasca pana cand puiul este bine facut doar pe o parte.

Intoarce-l apoi pe cealalta parte si da-l spre marginea tigaii, iar pe jumatatea de tigaie ramasa libera pune rosiile taiate cubulete. Adauga apoi in tigaie feliile de mango si lasa-le sa se coaca bine.

-> TRUC: In cazul in care compozitia ti se pare prea uscata, mai toarna in ea cateva picaturi de suc de portocale.

Dupa ce atat puiul, cat si sosul sunt gata, scoate-le pe un platou decorat cu frunze de salata verde, spanac si felii de rosii.

DESERT

Cozonacul pufos cu stafide si nuca, dar din pacate cu multe calorii, il poti inlocui cu ceva mult mai usor de facut:

Placinta cu fructe de padure

Pentru foi:
  • 3 cani faina organica
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita pudra de vanilie
  • 3 lingurite zahar
  • unt fara sare
  • 2 lingurite otet

Pentru umplutura:

  • 4 cani fructe de padure proaspete (coacaze, afine, mure sau zmeura)
  • zahar
  • faina
  • 1 lingurita de sare
  • 2 linguri de unt
  • 1 ou

Amesteca faina, sarea, praful de vanilie si zaharul intr-un castron pentru mixer. Adauga untul, otetul, 4 lingurite de apa si continua sa mesteci fie cu o lingura, fie cu mixerul. Picura apa incontinuu, pana cand compozitia incepe sa se lege. Ia o bucatica de coca in mana si vezi daca atunci cand o intepi cu degetul isi revine la loc. Abia in acest moment este gata. Cu facaletul, intinde coca si imparte-o in doua foi. Lasa-le la frigider acoperite cu folie de plastic, timp de o ora.

Pune fructele de padure, zaharul, faina si sarea intr-un bol si amesteca. Scoate apoi din frigider o foaie, las-o 5-10 minute, adauga umplutura si apoi scoate cealalta foaie si asaz-o deasupra. Impinge coca cu degetele pe margine pentru a nu permite compozitiei sa curga dintre foi.

Bate un ou spuma si unge apoi foaia de deasupra. Presara zahar pudra si baga placinta la cuptor pentru 30 de minute. Apoi, intoarce tava si mai las-o timp de 15 minute sau pana cand capata o nuanta galben-maronie, iar sucul de la fructele de padure iese la suprafata. Lasa placinte la racit cel putin doua ore. Se serveste taiata si decorata cu coacaze sau afine.

Bautura racoritoare cu menta

Avand in vedere ca de Craciun consumi o cantitate mai mare de mancare decat pentru o masa obisnuita, iti recomandam o bautura care iti usureaza digestia si nu contine alcool. Fierbe 4 lingurite de miere, 12 frunze de menta tocate si 140 ml apa timp de 4-5 minute. Adauga sucul stors de la 4 lamai (galbene sau verzi). Umple o treime dintr-un pahar cu aceasta bautura si adauga peste ea cuburi de gheata maruntite si frunze de menta.

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus