Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > (P) Ravioli si coltunasii, delicatese inrudite

(P) Ravioli si coltunasii, delicatese inrudite

Pastele, în orice formă, sunt iubite în lumea întreagă. Proaspete sau uscate, simple sau colorate (cu spanac sau roșii), lungi sau scurte, pastele sunt un aliment preparat și cu plăcere, și cu dragoste. Poate cei mai iscusiți bucătari ai pastelor, adevărații regi, sunt italienii.

Prima rețetă de lasagna a fost publicată în secolul al XIII-lea. Tot în această perioadă apar sortimente noi, specialități din foi de lasagna umplute, cum ar fi tortellini și ravioli. De-a lungul timpului, rețetele s-au diversificat și au devenit din ce în ce mai delicioase.

Dacă vrei să te bucuri de gustul original al pastelor ravioli, încearcă următoarea rețetă:

Ingrediente necesare

pentru aluat:
400 g făină tip 000
75 g griș
12 ouă
2 linguri cu ulei de măsline
1 linguriță rasă cu sare

pentru umplutură:
260 g ricotta
2 linguri cu parmezan ras
oregano
sare de mare
piper proaspăt măcinat

pentru sos:
1 cutie cu roșii tocate
2 linguri cu ulei de măsline
1 cățel de usturoi
sare
piper
oregano

Mod de preparare

Pentru aluat, cerne făina, grișul și sarea într-un vas. Fă o gaură în mijloc și adaugă gălbenușurile bătute separat și uleiul. Amestecă ușor apoi frământă aluatul până devine nelipicios și capătă o textură fină. Înfoliază-l și dă-l la rece jumătate de oră, apoi întinde o foaie de aluat pe masa înfăinată și taie pătrate.

Între timp, amestecă brânza ricotta cu parmezanul, un praf de oregano, sare și piper. Pune câte o linguriță cu umplutură pe fiecare aluat și sigilează ravioli cu o furculiță. Pune-le la fiert în apă cu sare.

Pentru sos, călește în ulei usturoiul feliat, adaugă roșiile, sare și piper și lasă să fiarbă acoperit 2-3 minute. Dă deoparte și presară oregano.
Servește pastele ravioli cu sos de roșii din belșug.

coltunasi

Și noi, românii, iubim pastele și chiar avem o rețetă de colțunași foarte asemănătoare cu rețeta italienilor. Pentru a-i prepara, ai nevoie de:

pentru aluat:
200 g făină
2 ouă
sare

pentru umplutură:
250 g brânză de vaci
2 ouă
100 g zahăr
sare

Mod de preparare

Frământă și făină, ouă și un praf de sare un aluat elastic, ce nu se lipește de mâini. Întinde-l într-o foaie subțire pe masa presărată cu făină și taie în pătrate.

Pentru umplutură, amestecă toate ingredientele și pune pe fiecare pătrat de aluat câte o linguriță din amestecul de brânză. Lipește bine marginile și pune colțunașii formații la fiert. Scoate-i cu o paletă când s-au ridicat la suprafața apei și servește-i cu unt și puțin zahăr presărat deasupra.

Întâlnim asemănări între tradițiile culinare din diverse zone ale Europei. Proiectul Street Food Corner, inițiat de revista FEMEIA în colaborare cu Telekom România, ne-a inspirat să găsim și alte rețete delicioase.

Foto: Guliver/Thinkstock, Elzbieta Sekowska/Fotolia


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus