Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Prajitura de moda veche

Prajitura de moda veche

 

Am facut o prajitura de moda veche. Adica o prajitura dupa o reteta din caietul bunicii, pentru care folosesti ingrediente banale care combinate in mod savant duc la rezultate speciale, inedite, gustoase si, de foarte multe ori, rafinate. Eu cred ca dulciurile de casa asta inseamna: combinarea inspirata a unor ingrediente care se afla in orice camara, nu amestecul unor prafuri cu apa sau lapte, in cel mai bun caz.

Ingrediente

Coaja rasa de la o lamaie
Jumatate din sucul unei lamai
Cinci linguri cu varf de pesmet (din paine sau din biscuiti simpli)
200 de grame de unt
200 de grame de faina
3 oua mari
5 linguri cu lapte (lapte dulce sau batut sau iaurt – 100-120 de grame)
200 de grame de zahar
250 mililitri de sirop (preparat din 200 de mililitri de apa si patru linguri cu zahar)

Preparare

→ Pregateste o tava. Ideala este o tava de 20×30 de cm, ceva mai adanca dreptunghiulara sau una rotunda cu diametrul de 30 de cm. Tapeteaza tava cu unt si faina.
→ Prepara siropul. Amesteca apa cu zaharul si fierbe-le, dupa ce incep sa clocoteasca, vreo 10 minute la foc iute. Da-l deoparte si pune coaja de lamaie si sucul.
→ In sirop pune pesmetul. Amesteca. pasta rezultata se pune uniform in tava pentru copt.
→ Untul moale se amesteca cu zaharul, pana ce devine spuma. Adauga ouale intregi, pe rand si amesteca dupa fiecare.
→ In compozita rezultata pune laptele (sau iaurtul) si la final faina.
→ Intinde compozitia peste blatul de biscuiti.
→ Se coace la foc mic, in cuptorul incins, pentru 40 de minute.
→ Se taie in bucati cand este racorita, iar bucatie se aseza pe un platou cu fundul in sus. Daca o faci intr-o tava rotunda o poti rasturna si imbraca cu gem si frisca.

Trucuri: poti pune suc de portocale si coaja de portocala. In aluat poti adauga stafide sau fructe confiate.

Ce parere ai despre prajitura de moda veche din caietul cu retete al bunicii?

 

Comments

comments

Leave a Reply