Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Propuneri festive de la mari Chefi

Propuneri festive de la mari Chefi

Patrizia, Chef, Jurat Masterchef

Tartar de somon

Ingrediente

  • 200 g somon proaspăt,
  • 30 ml ulei de măsline,
  • sos Worcester,
  • soia,
  • piper,
  • 10 g sare,
  • 30 g caviar,
  • 20 g unt,
  • 3 felii de pâine

Mod de preparare

Curăță somonul de oase și piele, apoi taie-l în cubulețe. Condimentează cu ulei de măsline, sos Worcester, soia și piper după gust. Adaugă la final caviarul. Prăjește pâinea și servește-o caldă, cu unt și tartar.

Chef Patrizia

Foa, Chef, Jurat Masterchef

Cod negru caramelizat

Ingrediente

  • 300 g cod negru

Pentru caramelizat:

  • 30 g miere,
  • 10 g unt,
  • 50 ml supă de pește,
  • 1 g semințe de fenicul,
  • cimbru proaspăt 

PENTRU LINTE:

  • 50 g linte neagră,
  • 50 g unt,
  • 1 lămâie

Pentru salsa de chorizo:

  • 30 g chorizo,
  • ½ avocado,
  • 3 ridichi,
  • ½ ardei iute,
  • 10 g semințe de dovleac,
  • 20 ml ulei de măsline,
  • 30 g ceapă verde,
  • 10 g rucola,
  • 5 g semințe
    de susan,
  • lime

Pentre sosul de mango:

  • ½ mango,
  • 10 g miere,
  • 50 ml lime,
  • ¼ ardei iute

Mod de preparare

Lasă lintea la înmuiat, apoi fierbe-o cu puțină sare, la foc mic, să nu se spargă bobul. Pune untul la topit până când capătă culoarea maro închis, apoi adaugă zeama de lămâie, sare și piper. Amestecă apoi cu lintea. Curăță mango, taie în bucăți și trage la tigaie cu puțină miere, suc de lime și ardei iute. Pasează cu blenderul, trece prin sită și potrivește gustul.
Taie în cubulețe chorizo și trage-l la tigaie în suc propriu.
Toacă toate ingredientele pentru salsa, amestecă-le, potrivește gustul folosind și uleiul rezultat de la chorizo. Porționează peștele, scoate oasele, tamponează cu hârtie. Pune semințele de fenicul în tigaia încinsă, apoi ingredientele pentru caramel și redu-l până ajunge la consistența unui caramel mai subțire. Unge peștele cu sosul de caramel, asezonează-l cu sare și piper. Pune apoi în tavă la cuptor și în opt minute este gata. Montează farfuria și servește!

Chef Foa_2

Adi Hădean, Chef, jurat Masterchef

Cornulețe pufoase

Ingrediente

  • 1 kg făină,
  • 120 g zahăr,
  • 500 ml lapte,
  • 250 g unt topit,
  • 10 g drojdie,
  • 1plic de praf de copt,
  • 3 g sare,
  • 2 ouă în aluat,
  • 1 ou pentru uns,
  • 500 g gem sau magiun
  • fără zahăr

Mod de preparare

Pune drojdia să se desfacă în puțin lapte cu zahăr. Pune făina, ouăle, zahărul, praful de copt, laptele și drojdia pregătită într-un castron. Frământă bine câteva minute, apoi toarnă peste aluat untul topit (să nu fie fierbinte). Adaugă sarea și continuă să frămânți până când aluatul moale se desprinde de pe degete și se întinde ușor până la transparență. Lasă aluatul la dospit sub un prosop curat, în loc cald. Modelează sfere de dimensiuni egale, aplatizează-le cu sucitorul și creează discuri mari cât o farfurie pentru felul doi. Taie triunghiuri cu un pinten, pune câte 10 grame de gem pe fiecare triunghi, la bază, apoi rulează de la bază spre vârf și așază cornulețele în tavă, pe hârtie de copt. Unge cornulețele cu ou bătut înainte de a le pune în cuptor. Coace-le până se rumenesc frumos (la 180ºC). Servește-le după ce s-au răcit.

DSC_01512

Alex Petricean, Chef Atra Doftana

Piept de pui cu mozzarella

Ingrediente

  • 600 g piept de pui,
  • 200 g mozzarella,
  • 10 g busuioc,
  • 250 ml ulei măsline,
  • 100 ml vin alb,
  • 400 g ciuperci,
  • 500 g broccoli,
  • 600 g cartofi medii,
  • 1 l ulei floarea-soarelui,
  • 1 foaie dafin,
  • cimbrișor,
  • piper negru boabe,
  • rozmarin,
  • boabe de coriandru,
  • sare fină,
  • 2 linguri rase sare grunjoasă, 100 g unt,
  • 2 căței de usturoi,
  • 1 lingură muștar Dijon,
  • 150 ml smântână pentru gătit,
  • mărar

Mod de preparare

Taie pieptul de pui în felii. Pe un strat de folie alimentară așază feliile de pui una lângă cealaltă. Sărează și piperează, unge cu ulei de măsline și pune câte două frunze de busuioc pe fiecare felie. Bate carnea pusă între două folii. Așază pe fiecare felie de carne câte un bastonaș de mozzarella, rulează-le separat în folie de aluminiu și așază-le într-o tavă. Introdu-le 10-12 minute în cuptorul încins. Pentru garnitura de cartofi aurii, fierbe cartofii în apă cu sare grunjoasă, piper boabe, coriandru, foaia de dafin și crenguțele de cimbrișor și rozmarin. Scurge-i și lasă-i la răcit zece minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Încinge uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie. Taie cartofii în cubulețe și prăjește-i până capătă o crustă aurie. Scoate-i într-o tavă cu hârtie prosop și asezonează-i cu sare fină cât sunt calzi. Pentru garnitura de broccoli sote, fierbe cinci minute buchețelele de broccoli în apă cu sarea grunjoasă. Pune-le pentru două minute într-un castron cu apă rece pentru a li se păstra culoarea, apoi într-o tavă tapetată. Separat, într-o tigaie, încinge uleiul de măsline la foc mediu, adaugă cei doi căței de usturoi (cu tot cu coajă) zdrobiți ușor cu lama cuțitului pentru a-și elibera aroma. Rumenește ușor usturoiul și adaugă broccoli bine scurs. Asezonează cu sare și piper. Adaugă untul și sotează două minute.

Pentru garnitura de ciuperci: taie ciupercile julien și rumeneș­te-le în uleiul de măsline încins. Sotează-le 2 minute la foc mare, asezonate cu sare și piper, după care stropește-le cu puțin vin. Se pun apoi într-o tavă și se introduc în cuptorul preîncălzit la 180ºC, punând untul pe deasupra. Important: ciupercile trebuie să nu fie suprapuse, altfel fierb, nu se rumenesc. Pentru sosul de muștar și mărar, toacă mărunt mărarul și adaugă-l în cratița în care ai pus muștarul, 150 ml smântână pentru gătit, piper, sare și 50 ml apă. Amestecă 3-4 minute cu telul la foc mic, până dă în clocot. Taie rulourile în jumătăți, așază garniturile și stropește cu sosul de muștar.

IMG_20150710_220452

Oana şi Diana, savoriurbane.com

Cornuleţe cu nucă şi vanilie

Ingrediente

  • 220 g unt moale,
  • 100 g nucă măcinată,
  • 100 g zahăr pudră,
  • 300 g făină albă,
  • 1 ou,
  • coaja rasă de la ½ lămâie,
  • un praf de sare,
  • 1 plic de zahăr vanilat,
  • zahăr pudră vanilat
  • pentru tăvălit cornuleţele

Mod de preparare

Amestecă toate ingredientele până obţii un aluat. Nu  frământa îndelung pentru că va deveni tare. Înveleşte aluatul în folie de plastic și dă la frigider (preferabil peste noapte). Scoate aluatul de la rece cu 1-2 ore înainte de a-l întinde şi decupa. Împarte bulgărele de aluat mai întâi în patru, apoi fiecare sfert în patru şi încă o dată în patru. Obții astfel 64 de cubuleţe de aluat, fiecare dintre ele devenind un cornuleţ. Pe planşeta înfăinată lejer, rulează cu mâna fiecare bucăţică de aluat, dându-i forma unui cornuleţ cu lungimea de cca 5 cm. Așază cornuleţele în tăvi tapetate cu hârtie de copt şi coace-le 12-14 minute la 180ºC (cuptor preîncălzit). Imediat ce le scoți din cuptor, tăvălește-le bine prin zahăr pudră vanilat. Cornuleţele trebuie să fie fierbinţi pentru ca zahărul pudră să adere. Lasă-le la răcorit şi apoi le poți servi. În timp, devin tot mai fragede (mai ales după 3-4 zile).

Cornulete-cu-vanilie-si-nuci-7

Citește și:

Tarta cu ciuperci

Prajitura rasturnata cu piersici

Briose Red Velvet

Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: arhiva personală


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus