Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete simple si bune cu telina

Retete simple si bune cu telina

Telina este una dintre cele mai bune si mai sanatoase legume. In plus o avem tot anul, dar este o veritabila vedeta in sezonul rece. In China este considerata ca fiind unul dintre cele mai eficiente alimente pentru intinerirea corpului si a mintii.

Despre telina se spune ca ii face pe copii sa creasca sanatosi (spuneau vechi greci), iar pe adulti ii ajuta sa dovedeasca oboseala si bolile de rinichi si de ficat. Este eficienta impotriva reumatismului si face batranetea usoara. Este bogata in vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu), si este un detoxifiant natural si un calmant al “furtunilor hormonale” feminine. Terbuie notat ca aceasta leguma prelungeste tineretea biologica a femeii, combate infertilitatea si este un remediu care calmeaza problemele menopauzei. Are un raport ideal de fier si magneziu si scade colesterolul.

Nu in ultimul rand este un remediu in depresie, nervozitate si insomnie. Toate acestea sunt tot atatea motive pentru a te delecta cu retetele speciale, deosebite si rafinate cu… telina!

Sufle de telina

Extrem de aromat si cu un gust cu totul special. O mancare in sine sau o garnitura rafinata pentru un peste fin sau o friptura la gratar.

Ingrediente:

O telina mare (500 grame), sase oua, doua linguri de faina, o cana de lapte, o bucata de unt (100 grame), 100 grame smantana, sare, piper, nucsoara.

Preparare:

  • Curata si fierbe, cu un praf de sare, leguma taiata in bucati mari. Cand este fiarta, las-o sa se scurga foarte bine.
  • Striveste telina cu o furculita, pana rezulta un piure. Pune jumatate din bucata de unt intr-o tigaie si, cand s-a topit, pune telina. Amesteca si lasa pe foc pana se evapora toata apa. Lasa sa se raceasca.
  • Prepara un sos alb din restul de unt topit intr-o cratita, doua linguri de faina (pe care o lasi sa se caleasca in putin unt pana de strange) si un pahar de lapte. Da sosul intr-un clocot. Lasa-l sa se raceasca. Adauga smantana. Amesteca.
  • Separa oualele. Bate galbenusurile si adauga-le in piureul de telina (la temperatura camerei). Adauga si sosul alb si omogenizeaza bine. Potriveste de sare si piper si, daca iti, place nucsoara.
  • Pregateste un vas ceramic cu peretii inalti sau alt vas care merge la cuptor (cu peretii grosi – un alt secret in prepararea sufleurilor), uns cu unt si tapetat usor cu faina.
  • Bate albusurile spuma, cu un praf de sare, cu mixerul, circa 10 minute. Incorporeaza albusurile, incet, cu miscari circulare, de la fundul vasului spre suprafata, nu dintr-o data, ci in trei-patru etape.
  • Pune sufleul la copt, la foc potrivit, in cuptorul incalzit (nu incins – ci doar cald), inainte. Se coace circa 20 de minute.
  • Nu deschide usa in timpul coptului. Lasa sufleul in cuptor circa cinci minute inainte sa-l scoti, dupa ce ai oprit focul.

Salata de telina cu nuci

Combinatia dintre dulceata telinei si gustul specific al nucilor face din aceasta salata o adevarat salata regala!

Ingrediente:

O radacina mare de telina, 100 grame nuci, 50 grame stafide, patru mere parfumate (ionatane sau golden), suc de lamaie, ulei (ideal de nuca, dar este bun orice fel de ulei), sare, o lingura cu miere.

Preparare:

Pune stafidele la inmuiat in apa calda. Curata si rade telina si stropeste-o imediat cu sucul de lamaie, ca sa nu oxideze. Taie merele felii sau bucatele si amesteca-le cu telina rasa. Adauga stafidele scurse bine de apa si nuca zdrobita. Da totul la frigider, intr-un vas acoperit. Prepara un sos din ulei, miere, sare si o lingura de suc de lamaie. Adauga sucul doar cand servesti salata, si nu mai amesteca.

Telina pane cu sos picant

Un mod inedit de a prepara leguma. Inedit si foarte gustos. Este o mancare in sine pe care o poti servi ca antreu sau garnitura la friptura la gratar. Delicios!

Ingrediente:

Doua teline mai mari, doua oua, doua linguri de faina si doua linguri de pesmet, marar verde, 250 grame maioneza, doi ardei iuti.

Preparare:

Curata telina si pune-o la fiert, in apa clocotita si un pic de sare, circa 15 minute. Scurge apa si taie telina in felii de grosimea unui deget. Da telina prin ou si apoi prin pesmet amestecat cu faina si prajeste in ulei incins. Amesteca maioneza cu ardeiul iute taiat foarte fin si apoi pisat intr-un mojar cu un praf de sare, pana se face o pasta. Adauga marar tocat si piper verde. Serveste telina cu sos.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns