Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Savarine facute in casa. O reteta simpla cu gustul de odinioara

Savarine facute in casa. O reteta simpla cu gustul de odinioara

Am facut savarine! Savarinele sunt niste prajituri cu totul speciale. Gustul, forma, aroma fac din ele niste prajituri cu totul si cu totul speciale! Partea cea mai frumoasa din poveste este ca poti face savarine acasa, foarte simplu!

Secretul unor savarine reusite sta in aluatul de baza, care trebuie sa fie pufos, dar sa suporte bine siropul, fara sa devina lipicioase. Solutia: un aluat cu drojdie! Evident, ca savarinele adevarate trebuie facute cu frisca veritabila, batuta in casa din smantana… adevarata.

Ingrediente pentru savarine

500 grame faina
300 mililitri de lapte
60 mililitri de ulei
4 oua mari
Un plic de drojdie uscata (7 grame)
2 linguri zahar
Putina sare

Ingrediente sirop:

600 ml apa
200 gr zahar sau miere
Rom (de preferat autentic) – doua-trei linguri

Topping

600 mililitri de frisca  lichida
300 grame de jeleu de visine/cirese sau o dulceata aromata bine omogenizata

Preparare

→ Laptele si zaharul se pun impreuna pe foc. Laptele trebuie doar usor incalzit. Amesteca pentru ca zaharul sa se dizolve complet.
→ Bate ouale ca pentru omleta si amesteca-le cu un praf de sare si uleiul.
→ Pune laptele in amestecul de oua si omogenizeaza bine.
→ Adauga faina in care ai amestecat drojdia. Amesteca bine cu un tel in forma de para care elimina rapid cocoloasele.
→ Pune compozitia in fome unse cu putin unt si lasa-le la dospit circa 30-40 de minute si se coc la foc moale, in cuptorul bine incalzit.
→ Sunt gata cand sunt rumene si crescute.
→ Se scot din forme dupa ce se racoresc putin si se lasa sa se raceasca complet.
→ Siropul se prepara din combinarea ingredientelor. Fiecare gogoasa de savarina sa pune complet in sirop, dupa ce a fost taiat capacelul. Se tin in sirop doua minute apoi se lasa la scurs pe un gratar. Vor retine exact atat sirop cat este nevoie.
→ Bate smantana pentru frisca, adauga zahar dupa gust si umple savarinele cu frisca si pune dulceata pe capacele.

→ Partea ce mai frumoasa este ca poti face cu exact aceleasi ingrediente tort savarina. Coace tot aluatul in doua forme de tort separate pentru doua blaturi. Insiropeaza-le din belsug. Unge fiecare blat cu gem de fructe (se poate si cu pasta de ciocolata), pune blaturile unul peste altul si pune multa frisca deasupra. Este ca o savarina uriasa cu o alta forma. Gustul este acelasi!

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus