Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Retete > Supa alba (Soup de chalet)

Supa alba (Soup de chalet)

Supa alba este o reteta foarte veche. Daca o vei incerca o data o sa intre in meniul de primavara, pentru ca este fabuloasa! Este o supa facuta cu lapte si verdeturi. Se prepara aproape in Alpii Elveției si in Carpati. Si intr-un loc si in altul o fac ciobanii primavara. Reteta a fost adaptata si a devenit o emblema a Elvetiei. Noi am ratacit-o sau nu stim sa punem in valoarea nauraletea unor preparate simple, curate si vechi. O readucem in atentie! La noi o gasesti sub numele de foi cu lapte in zona Penteleu, și „soup de chalet” in Pays d’en Haut din Elvetia.

Ai nevoie de toate verdețurile comestibile care cresc primavara. proaspete, vii si pline de suc: spanac sălbatic, usturoiul ursului sau leurdă, păpădie, urzici, precum și cele cultivate în grădină: salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel. Se mai adaugă, la o adică, și o ceapă uscată, un morcov, un păstârnac un cartof.

Citeste si: Miraculoasa supa de usturoi

Ingrediente

O mana zdravana din toate ierburile de ierburi de primavara (urzici, spanac, leurda, frunze de papadie, untisor, loboda)
O legatura mare de patrunjel
O legatura mare de leustean
Cimbru uscat
Un catel de usturoi
Un morcov si un pastarnac
O jumatate de radacina de telina,
Doi cartofi
Doua legaturi de ceapa verde
O ceapa uscata
Trei linguri de ulei
Un litru de lapte
Sare, piper
Branza raza
O lingura de smantana sau lapte batut.

Citeste si: Supa crema de fasole boabe

Preparare

→ Pune ceapa veche la calit in ulei. Pune catelul de usturoi maruntit si ceapa verde tocata in bucati mari și morcovul ras. Acopera si inabusa cateva minute
→ Pune telina rasa, pastarnacul si cartofii taiati in bucatele. Inabusa cateva minute. Stinge totul cu o cana mica de apa. Lasa sa fiarba inabusit.
→ Pune lapte la fiert.
→ Pune toate legumele calite in lapte, cand acesta este aproape sa clocoteasca, cu tot sucul lasat. Acopera si fierbe 5-10 minute la foc mic.
→ Pune toate ierburile (spalate bine si scurse), intregi, toate dintr-o dată!
→ Acopera și ferbe cinci minute, dupa ce incepe sa clocoteasca din nou.
→ Paseaza cu blenderul (ca sa previn comentariile rautacioase, referitoare la faptul ca ciobanii nu aveau blender acum 100 de ani, completez cu faptul ca ei treceau supa prin sita si o pasau cu lingura, ceea ce poti face si tu!)
→ Pune laptele covasit sau smantana si putin patrunjel proaspat.
→ Serveste supa fierbinte cu mamaliga! Neaparat rece si ceapa verde

Citeste si: Stracciatella, supa italienilor, ideala toamna

Elvețienii țin neapărat ca la supa alba să fie șapte feluri de verdeață în mâncarea asta – cifră magică. Românii, cine știe, poate că vor fi avut și ei astfel de cutume, dar le-au pierdut.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns