
Hai sa facem ceva senzational. Tort de clatite cu crema de vanilie si sirop de fructe. Aparent este greu de facut, dar este cu mult mai simplu decat pare. In ceea ce priveste montarea lucrurile devin foarte simple daca folosesti o tava cu pereti detasabili. Este perfect pentru masa de Paste, dar nu numai.
Ingredinete pentru clatite
3 oua
Un pahar cu lapte
faina cat cuprinde
Un pahar cu apa minerala acidulata
2 linguri cu zahar
Un varf de cutit sare
Un varf de cutit de praf de copt
Doua linguri de ulei
Ingrediente pentru crema de vanilie
750 de mililitri de lapte integral
100 de grame de unt nesarat
4 galbenusuri de ou
Un baton de vanilie sau esenta naturala de vanilie
4 linguri de zahar
2 linguri cu amidon de porumb sau 3 linguri cu faina.
Ingrediente pentru siropul de fructe
200 de grame de fructe de padure (congelate, eventual)
3 linguri cu miere
Preparare
→ Prepara clatitele. Bate ouale cu zaharul, pana se topeste complet, adauga laptele si omogenizeaza bine. Pune uleiul, sarea si praful de copt si mai amesteca de cateva ori. Pune faina treptat pana rezulta un aluat ca o crema legata. Amesteca bine si adauga apa minerala. In final clatitele trebuie sa fie ca o smantana subtire.
→ Prajeste foile de caltite cat mai subtiri. Ies circa 15-18 clatite.
→ Ideal este sa le prajesti intr-o tigaie neaderenta si sa nu folosesti ulei. Pune clatitele unele peste altele.
→ Prepara crema de vanilie conform detaliilor de aici cu mentiunea ca poti pune in crema de vanilie ceva mai mult unt (150 de grame).
→ Montarea tortului este simpla. Pentru inceput taie marginile clatitelor. In felul acesta tortul de aseaza frumos si nu este lasat pe margine. Si foile de clatite si crema de vanilie trebuie sa fie perfect reci.
→ Unge cu putin unt tava cu preti detasabili si imbrac-o in folie alimentara (o sa-ti fie usor sa transferi tortul pe platou).
→ Pune o clatita si peste crema de vanilie. Secretul este sa pui aceeasi cantitate de crema intre clatite. Daca consideri necesar poti pune doua foi de clatite intre straturile de crema.
→ Pune crema cat mai uniform si intinde-o bine. Daca crema trece pe dincolo de margine este foarte bine.
→ Dupa ce pui si ultima foaie, cu mana aseaza tortul astfel incat acesta sa fie cat mai drept presand usor (foarte usor!!!) in mijloc unde va avea tendinta sa fie ridicat.
→ Acopera tortul cu folie alimentara si lasa-l la frigider pentru cel putin 8-10 ore.
→ Pentru siropul de fructe, pe care il faci cand serveti tortul, amesteca mierea cu doua linguri de apa calda. Pune siropul in blender, peste fructe si omogenizeaza pana cand rezulta un sirop. Lasa-l la rece.
→ Scoate tortul si pune-l pe un platou. Daca vrei poti imbraca tortul de clatite in frisca, in crema de vanilie (faci putin mai multa si o pastrezi) sau in orice fel de alta crema vrei. Poate fi imbract si cu ciocolata (topesti ciocolata in baie de apa, pui in ciocolata o lingura de apa si cand este racorita o torni peste tort).
→ Daca vrei o varianta crocanta topeste o lingura de zahar. Adauga o mana de nuca si amesteca. Cand se raceste piseaza nuca glazurata si pune-o intre straturile de clatite si/sau pe deasupra.
Serveste tortul de clatite cu crema de vanilie cu mult sos de fructe.
Savuros!