Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Sampania, raiul intr-un pahar

Sampania, raiul intr-un pahar

Iata cateva dintre secretele pe care le ascund bulele aromate de sampanie:

Pentru a sarbatori casatoria fiicei lui, Sofia, cu Spike Jones, regizorul Francis Ford Coppola a lansat vinul alb sampanizat „Sofia Blanc de Blancs”.
  • Intr-o sticla de sampanie sunt 58 de milioane de bule.
  • Cupa de sampanie a fost creata de un fabricant de portelan francez, care a folosit ca model un mulaj dupa sanul Mariei Antoaneta.
  • Madame de Pompadour a spus ca sampania este singurul vin care face o femeie frumoasa dupa ce bea un pahar.
  • Principalul criteriu de apreciere a calitatii unei sampanii este spuma. Cu cat sunt mai mici bulele, mai „gentila” aciditatea, cu atat este mai buna bautura.
  • Prosecco este vinul spumos al italienilor – o bautura usoara care se poate bea mai lesne in cantitati mai putin decente…
  • Primul cocktail pe baza de sampanie a fost „Black Velvet”, preparat din guiness si sampanie.
  • Un cocktail pe baza de sampanie care a facut furori a fost cel inventat special pentru lansarea in 2000 a noului magazin Prada din New York – sampanie in care se lafaiau batoane de scortisoara si o picatura de lichior de migdale.

Varietati de sampanie:

  • Blanc de Blancs – facuta din Chardonnay, varietate de struguri albi din regiunea Champagne.
  • Blanc de Noirs – vin alb sau usor pastelat obtinut din struguri negri, in special pinot noir.
  • Brut – un sortiment de sampanie foarte sec, fara nici un reziduu de zahar.
  • Cuvee – un amestec de vinuri simple, neacidulate, creat sa devina o sampanie echilibrata.
  • Demi-sec – o sampanie dulce care contine intre 3,3% si 5% zahar rezidual.
  • Rose – sampanie cu o nuanta rozalie care provine din adaugarea unei cantitati mici de vin rosu in cuvee sau de la contactul cu pielita strugurilor.



Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus