Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Tarta Tatin (tarta rasturnata)

Tarta Tatin (tarta rasturnata)

Tarta Tatin este un desert celebru, care a facut si face istorie. Pare complicata, dar este una din cele mai simple retete de tarta. Se poate face, practic, cu orice fel de fructe. Merge facuta cu cirese si visine, dar si cu mere sau banane. Tarta Tatin se poate face si in varianta sarata, cu legume. Sunt celebre variantele de tarta Tatin cu ceapa sau dovlecei.

Ceea ce conteaza pentru reusita unei tarte Tatin este tava in care aceasta se pregateste si aluatul folosit. Tava trebuie sa fie o tava speciala pentru tarta, pentru ca aceasta minunata prajitura se face direct in tava. In ceea ce priveste aluatul acesta trebuie, ca dupa ce se coace, sa fie crocant. Se foloseste cel mai des aluatul de foietaj, dar se poate face cu succes cu si cu un aluat clasic de tarta.

Ingredientele (in cazul acesta sunt pentru o tava cu diametrul de 26-28 centimetri) sunt aceleasi indiferent de fructele folosite, dar variaza cantitatile. Tarta Tatin se face foarte repede, reusita este garantata, iar gustul perfect.

Ingrediente

3-4 mere (Golden, Granny Smith, Ionatan)
4 linguri de zahar (ideal brun, dar merge si cel alb)
Vanilie, scortisoara, nucsoara si un varf de cutit de sare
75 de grame de unt
O lingura cu suc de lamaie
200 de grame de aluat de foitaj

Preparare

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/06/25/tarta-tatin.jpg

→ Incinge cuptorul la 190-200 de grade Celsius.
→ Curata merele, scoate cotorul si taie-le in felii, rondele, sau sferturi, ori cuburi mari, dupa cum iti place. Stropeste-le cu putina zeama de lamaie ca sa nu oxideze.
→ Direct in tava in care faci tarta, pe flacara aragazului topeste zaharul. Nu trebuie sa se arda ci doar sa se lichefieze. Cand zaharul este topti in cea mai mare masura (nu trebuie sa se arda si nici sa fumege), adaufa untul si amesteca totul pana rezulta un sos. Dureaza cateva minute.
→ In sos pune merele, parful de sare si mirodeniile.
→ Caleste merele, la foc mediu, timp de 5-6 minute.
→ Da deoparte si lasa sa se racoreasca putin. Aseaza merele uniform in tava.
→ Aseza deasupra merelor foaie de aluat. Apasa marginile in jurul merelor si inteapa aluatul din loc in loc.
→ Baga tava la cuptor.
→ Tarta Tatin se coace in 20-25 de minute si este gata cand foaie de aluat este rumenita frumos.
→ Scoate tava din cuptor si las-o sa sta circa 5 minute.
→ Se rastoarna dintr-o miscare, prin rasturnare (aseaza deasupra tavii in care este tarta un platou cu diametrul mai mare).
→ In tava in care s-a copt tarta este sos. rasturnarea trebuie facuta cu o miscare foarte rapida pentru ca sosul sa nu curga. → Atentie! Sosul de caramel este fierbinte!
→ Lasa tava de tarta pe tarta cateva minute pentru ca tot sosul sa se scurca bine.
→ Aluatul de tarta se va imbiba cu sos si rezultatul este unul spectaculos.
→ Tarta Tatin este la fel de buna si calda si rece, simpla sau cu inghetata ori frisca.

 


Lasă un răspuns

Sus