Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Tort de Craciun

Tort de Craciun

 

Această retetă pentru tort de Crăciun este foarte aspectuasă, este potrivită pentru masa de Crăciun, rezultatul este foarte gustos şi nu-i deloc complicat de făcut. Acest tort de Crăciun are blat cu ciocolată, cremă fină şi dulceaţa de cireşe. În loc de dulceaţă de cireşe poţi să foloseşti dulceaţa de caise sau de căpşune sau orice dulceaţa ai în casă.

Ingredientehttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/12/14/id-100180803.jpg

Pentru blat
175 de grame de unt şi puţin în plus pentru uns tavă
200 de grame de ciocolată neagră
300 de grame de făină
375 de grame de zahăr
25 de grame de cacao
Un plic de praf de copt
2 ouă
200 de grame de iaurt.


Pentru umplutura

400 de grame de dulceaţa
O cănită de vişine din vişinată fără sâmbrui
100 de mililitri de vişinată
300 de grame de cremă de brânză
3 linguri de zahăr pudra
200 de grame de frişcă
Cireşe din dulceaţa (sau alte fructe), pentru ornat.

Preparare

→Pregăteşte o tavă rotundă cu pereţi detaşabili. Trebuie unsă cu unt şi tapetata cu făină. Încinge cuptorul la 180 grade.
→Pune într-un vas untul şi jumătate din ciocolată, ruptă în bucăţi, iar vasul deasupra unei oale cu apa puse pe foc. →Amestecă până ce se topeşte complet apoi dă deoparte.
→Separat amestecă făină, zahărul (pentru blat), pudra de cacao şi praful de copt, plus puţină sare.
→În al treilea vas bate bine ouăle apoi adaugă şi iaurtul.
→Pune amestecul cu ciocolată şi unt, apoi amestecul de ouă şi iaurt în amestecul de ingredientele uscate. Amestecă bine şi adaugă 70 de mililitri de apa caldă. Amestecă până ce aluatul se omogenizează complet.
→Pune aluatul în vasul pentru copt şi coace-l timp de 50 de minute la foc moale. Este gata când a crescut frumos. →Verifică cu o scobitoare dacă este bine copt.
→Răstoarnă dulceaţa şi amestec-o cu o lingură-două de apa (dacă este prea groasă, că să se desfacă puţin). Adaugă vişine din vişinată.
→Cremă de brânză se freacă bine cu zahărul pudra. Adaugă frişcă bătută şi amestecă uşor.

Asamblarea tortului

→Cel mai bine asamblezi tortul într-o tavă rotundă cu pereţi detaşabili, că să-ţi fie mai uşor: Este ideal sa-l laşi la rece în formă cel puţin 12 ore înainte de a-l tăia.
→Taie blatul după ce s-a răcorit complet în două sau, cel mai bine, în trei.
→Pune primul balt, în formă. Însiropează-l cu vişinată (diluată cu câteva linguri de apa sau cu puţin sirop de fructe). →Blatul nu trebuie însiropat tare, pentru că este umed şi pufos.
→Pune dulceaţă, apoi cremă.
→Pune al doilea blat şi procedează la fel. Deasupra pune restul de ciocolată topită uşor în prealabil şi decorează cu cireşe sau alte fructe.

 

Comments

comments

Leave a Reply