Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Tort egiptean. O rețetă fabuloasă

Tort egiptean. O rețetă fabuloasă

Nu spun eu foarte des fabulos, dar aceasă rețetă este fabuloasă. M-am ambiționat să fac tortul egiptean, am cautat rețetele celor care dovedeau că l-au făcut și cele care se lăudau a fi ”originale”, am cântărit, am evaluat, mi-am petrecut cu mare plăcere vreo patru ore în bucătărie, dar rezultatul a fost cu totul special. Tortul egiptean este o realizare, are un gust special, este inedit deși ingredientele sunt normale, la îndemâna oricui.

Tortul egiptean are cât trebuie din toate. Cremă fină, cremă de frișcă cu nuci, blat subțire și cu textură crocantă. Este exact cât trebuie de dulce, așa că poți mânca fără probleme mai mult de o felie. Nu se face greu, iese perfect, dar are nevoie de o investiție importantă de timp și răbdare. Iata povestea și rezultatul ei!  Tortul egiptean!

Ingredientecake-775423_960_720
Pentru blat

6 albușuri
6 linguri de zahăr
3 cu vârf de făină
150 grame de nuci măcinate

Pentru crema de gălbenușuri

10 gălbenușuri
10 linguri de zahăr
3 linguri rase de amidon de porumb
Arome de vanilie naturale
350 ml lapte
200 grame de unt unt
    
Pentru crema crocantă

200 ggrame de zahar
4 linguri de zahăr pentru ars
150 grame de nucă
200 mililitri de frișca lichidă

Preparare

→ Blaturile trebuie preparate și copate separat. Cantitățile de la cele trei blaturi sunt însumate, dar fiecare trebuie fîăcut separat. Ingredientele pentru fiecare blat în parte sunt: 2 albusuri, 2 linguri zahăr, o lingură de făină, 50 grame de nuci măcinate fin (prin mașina de nuci).
→ Bate albușurile bine, adaugă încet zahărul și bate iară până se dizolvă. Adaugă făina amestecată cu nucile măcinate înainte, toată dintr-o dată și omogenizează cu atenție.
→ Pune compoziția pe o tavă rotundă cu diametru de 20 de cm și dă la cuptor pentru 25 de minute, la foc mic.
→ Făina poate fi înlocuită cu două linguri de pesmet fin măcinat. Rezultatul o să fie chiar mai bun.
→ Blaturile se scot din tava când sunt răcorite puțin și se lasă pe un grătar (nu pe farfurie pentru că se aburesc și se înmoaie) să se răcorească perfect.
→ Într-o cratiță medie se pun gălbenușurile și zahărul și se amestecă bine. Adaugă amidonul, aromele și se amestecă bine. Pune laptele călduț și omogenizează bine. Pune pe foc mic și amestecă până când obții o cremă omogenă și tare. Lasă crema la răcit.
→ Bate untul spumă și adaugă-l treptat, în crema de gălbenușuri dar numai când aceasta este perfect răcorită. Untul și crema de găbenușuri trebuie să aibă aceiași temperatură. Crema galbenă nu trebuie ținută la rece înainte de a pune untul pentru că se poate tăia.
→ După ce pui untul omogenizează bine și lasă crema la rece.

→ Caramelizează patru linguri de zahăr la foc mic ca să nu se ardă. Pune caramelul pe o foaie de copt unsă cu ulei și întinde-l în strat cât mai fin cu o spatulă. Lasă-l să se răcească. Rupe pucata în bucăți și apoi macin-o în mașina de cafea. Cu cât este mai fin cu atât mai bine.
→ Macină în mașina de nuci nucile pentru cremă. Este minunat dacă le vei coace puțin în cuptor pentru a căpăta un gust și o aromă mai accentuată.
→ Bate frișca spumă. Adaugă nucile și amestecă bine. Pune apoi pudra de zahar ars. Ordinea este importantă. dacă pui nucile mai întâi caramelul nu se va dizolva.
→ Montarea se face simplu. Pentru ca tortul să arate frumos este bine să-l montezi folosind un inel de tort. Ordinea este: blat, cremă de gălbenușuri, cremă cu frișcă și așa mai departe. Lucrează repede! Imbracă torul cu folie și lasa-l la rece pentru 3-4 ore. Îl poți scoate, așeza pe un platou și orna.

Spor!

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns