
Am adunat trei retete de sosuri exceptionale! Toate se fac usor si pot sa innobileze orice masa, orice fel de mancare!
Sos de usturoi copt
Ai nevoie de cateva capatani mari si sanatoase de usturoi. Taie cate un capac, cat sa se vada cateii de usturoi in camasile lor. Stropeste bine cu ulei. Mai ai nevoie de o mana de frunze proaspete de busuioc si de cateva crengute de cimbru. Pune fiecare capatana de usturoi pe o bucata de folie de aluminiu. Pune frunze de busuioc cu cimbru. Pune cu generozitate sare si piper. Impacheteaza bine si coace pachetelele la foc moale, vreo ora intreaga.
Dupa ce trece timpul desfa usturoiul din folia de staniol, scoate miezul (iese usor, nu trebuie decat sa-l impingi cu o furculita). Omogenizeaza bine usturoiul copt, pana devine o crema.
Adauga sare si piper (dupa gust), o lingurita de cimbru uscat si vreo doua-trei linguri cu ulei. Amesteca pana iese o maioneza fina. Piureul de usturoi copt se intinde pe felii de paine prajita. Este bun si rece, si cald.
Sos verde raw
Sosul verde raw este o bijuterie. Este perfect pentru branza, carne si legume, fierte sau crude, este minunat in salate si este plin de vitamine si minerale foarte usor asimilabile. Este o varianta a sosului de busuioc, dar are o alta aroma si o consistenta speciala, foarte placuta.
Ca sa faci sosul verde raw ai nevoie de 100-150 de grame de nasturel. Il gasesti in piata, din belsug. Are un gust special, iute si aromat care dureaza doar cateva secunde si nu te “arde”, extrem de placut si de fin. In locul nastureleului poti incerca frunze de papadie sau stevie clasica ori frunze proaspete de spanac ori frunze de kale.
Nasturelul ramane cea mai buna alegere. Mai ai nevoie de o legatura mare de patrunjel, 50 de grame de nuci (sau migdale sau seminte de dovleac crude sau seminte de floarea soarelui crude), 100 de mililitri de ulei de masline, o lingura cu miere si vreo doua linguri de suc de lamaie.
Spala verdeturile si scurge bine apa. Curata nuca. Pune toate ingredientele intr-un blender si omogenizeaza bine. Nu trebuie sa fie pasta, ci doar bine amestecate, pentru ca sosul sa aiba gust si personalitate.
Pune sosul intr-un vas si adauga sare si piper dupa gust. Mai poti pune miere sau/si suc de lamaie, pana ajungi la gustul final, pe placul tau.
Poti pastra sosul pentru 24 de ore in frigider intr-un recipient inchis bine.
Sos alb
Este alegerea perfecta pentru toate preparatele din carne sau legume la cuptor. Completeaza perfect cartofii copti, broccoli sau conopida si merge bine cu legume crude.
Ai nevoie de 30-40 g unt, 2 linguri cu faina, 500 ml lapte, 100 g smantana, zeama de la ½ lamaie, patrunjel verde, sare, piper alb.
Pentru sos, topeste untul cu faina, amestecand bine, si stinge cu laptele, adaugat treptat ca sa nu ramana cocoloase, si smantana. Sareaza si pipereaza dupa gust, adauga sucul de lamaie si patrunjelul tocat marunt.
Sursa foto: pixabay.com