
Pentru preparate spectaculoase, de cele mai multe ori, e suficient să apelezi la câteva trucuri pe care le știu doar gospodinele pricepute.
- Ținute la frigider, bananele se înnegresc repede și se înmoaie. Le conservi dacă le pui într-un coș de nuiele, într-un loc bine aerisit.
- Andivele își pierd din amărăciune dacă, după ce îndepărtezi cotorul, le ții în apă amestecată cu lapte.
- Dacă aluatul cu drojdie a crescut prea mult și nu-l bagi imediat la cuptor, acoperă-l cu o hârtie albă umezită cu apă.
- Cartofii nu se mai sfărâmă dacă pui o bucățică de unt în apa în care îi fierbi.
- Carnea se frăgezește dacă adaugi la fiert o linguriță de oțet sau un vârf de cuțit de bicarbonat. Chiar și cea mai tare carne de vită se înmoaie fără să prindă gust de oțet.
- Ciocolata nu se ține la căldură fiindcă se topește, dar nici la frigider, pentru că își pierde aromele. Cel mai potrivit e un loc răcoros, în cămară.
- Clătitele nu mai lipesc de fundul tigăii dacă presari puțin zahăr peste uleiul încins.
- Creveții capătă o culoare ușor rubinie dacă, atunci când îi înăbuși, adaugi câteva rondele de ceapă roșie.
- Ca păstăile de fasole să rămână crocante, trece-le printr-un jet de apă rece imediat după ce le-ai fiert.
- Înainte de a băga fructele în congelator, presară-le cu zahăr. Când le vei dezgheța, nu-și vor schimba culoarea.
- Desărezi icrele dacă le învelești într-un tifon și le scufunzi în lapte. E bine de știut că icrele se păstrează mult mai bine în congelator decât în sare.
- Dacă laptele se brânzește la fiert, nu-l arunca! Lasă-l pe foc până ce se separă brânza de zer, apoi strecoară printr-un tifon. Leagă-l deasupra unui vas și lasă-l la scurs. Vei obține o brânză gustoasă, asemănătoare cu urda.
Secrete de albuș
Ca să păstrezi câteva zile albușurile proaspete, toarnă deasupra câteva picături de apă. Tot apa se dovedește a fi utilă dacă vrei o cantitate dublă de spumă: pune o lingură cu apă foarte rece peste albuș, apoi bate. Ca albușul să se desprindă ușor de gălbenuș, sparge oul deasupra unui vas, într-o pâlnie. Astfel, albușul curge în vas, iar gălbenușul rămâne întreg. După ce bați albușurile spumă, nu-i nevoie să cureți cu telul marginile vasului, fiindcă spuma oricum se lasă.
Citește și:
Cocktail pentru copii plin vitamine
Gatitul, placere sau corvoada?
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/30.04.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com