Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Trucuri > Cum se face untul in casa

Cum se face untul in casa

Poti cumpara unt din magazin, sau il poti face in casa. Untul facut in casa este cu totul si cu totul altceva decat cel din magazine, iar prepararea lui in casa este mult mai simpla decat pare. Unul organic se face din lapte crud. Pentru asta ai neaparat nevoie de o sursa de lapte si smantana curate, de la o vacuta adevarata… daca rezolvi problema asta poti avea si unt  organic de casa. Untul este una din cele mai bune surse de vitamina A si D. Vitamina A este vitala pentru sanatatea ochilor nostri, a pielii, celulelor, membranelor si dinti. Vitamina A este esentiala pentru transmiterea informatiei genetice si a prevenirii modificarilor ADN-ului. Vitamina A este si unul dintre cei mai puternici si mai activi antioxidanti. Vitamina D este cea care sustine sanatatea oselor si care are rool esential in vitalitatea sistemului imunitar.

Untul este format din acizi grasi cu lant scurt și mediu, iar acesti acizi grasi pot proteja impotriva cancerului.

Cum se face untul in casa

Ai nevoie de 2 cani smantana dulce. Trebuie sa fie proaspata si foarte rece. Inainte de a prepara untul tine smantana la congelator pentru circa 30 de minute.

Pune smantana intr-un procesor de alimente (un blender bun sau un robot de bucatarie)  si bate-l timp de aproximativ 10 minute, cu pauze de un minute la fiecare trei-patru minute. Smantana se va transforma intr-o crema groasa iar pasta va avea un surplus de lichid alb. Scurge lichidul si continua sa bati alte cateva minute pana ce se formeaza untul. Aduna-l cu mana sau cu o spatula si pune-l pe servete absorbante. Il poti framanta usor, pentru ca tot lichidul sa iasa.

Se clateste bucata de un cu apa rece. In mai multe ape pana ce apa iese curata. Daca nu-l clatesti se va acri!

Stoarce mai departe untul fie prin framantare usoara pe un prosop absorbant (de panza!). Iti vei da seama cand ajunge la stadiul final pentru ca va fi compact, dens si galben.

Poti adauga putina sare, ierburi uscate sau mirodenii (piper, nucsoara), usturoi uscat, pudra de ceapa sau ghimbir.

Il poti combina cu branza feta si pasta de masline, cu pasta de susan sau nuci maruntite si sare.

De fiecare data o sa fie un deliciu, iar gustul este perfect!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/


Lasă un răspuns

Sus