Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Trucuri > Mancaruri sanatoase pe care le strici

Mancaruri sanatoase pe care le strici

Până şi cel mai sănătos aliment pierde tot ce are mai bun dacă-i adaugi tot felul de ingrediente îngrăşătoare sau pur şi simplu nu-l prepari cum trebuie. Mai jos, găseşti câteva mâncăruri care se pot situa în egală măsură în topul celor mai bune sau proaste alegeri culinare, în funcţie de… tine.

Legume – pane, cu sare

Crude sau gătite, legumele n-ar trebui să lipsească din meniul nimănui, ba, mai mult, se recomandă să mănânci nu mai puţin de cinci porţii pe zi. Însă toate calităţile lor binefăcătoare rămân în picioare numai dacă ştii cum să le prepari. Ajunge să le fierbi prea mult ori să le prăjeşti şi-ţi poţi lua adio de la toate vitaminele pe care le conţin. Broccoli, de exemplu, n-ar trebui să stea pe foc mai mult de două minute. Nu trece legumele prin făină ca să le faci pane, nu adăuga vegeta (e plină de sare), ci mănâncă-le crude sau prepară-le la abur, cu puţin ulei de măsline şi usturoi crud. Ori pe grătar, condimentate.

Carne – grasă, prăjită

Nutriţioniştii recomandă să nu renunţăm complet la nici un grup de alimente când suntem la dietă. Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, sunt mult mai mari şansele să dai greş dacă devii brusc vegetariană decât dacă încerci un regim echilibrat, care include carne de două, trei ori pe săptămână. Important e ce carne alegi şi cum o prepari! Nu trebuie să conţină bucăţele vizibile de grăsime, iar dacă are, îndepărtează-le! Cele mai bune alegeri sunt peştele file, fructele de mare, pieptul de pui sau curcan, pregătite la cuptor sau pe grătar, cu multe legume şi condimente. Carnea prăjită, tocată sau afumată, pe lângă faptul că îngraşă, e nesănătoasă.

Fructe – gătite, cu îndulcitori

Degeaba pregăteşti o salată de fructe dacă o îndulceşti cu miere sau adaugi frişcă. Câteva linguriţe din aceste ingrediente menite să-i îmbunătăţească aroma îi dublează numărul de calorii! Iar oricât de bune ar fi plăcinta cu mere, dulceaţa şi compotul, nici ele nu sunt o alegere sănătoasă, pentru că tot ce-i mai bun din fructe se pierde când le găteşti, cu atât mai mult dacă adaugi zahăr.

Supă – cu grăsimi

Supele sunt recomandate în mai toate curele de slăbire, ba chiar unele diete se bazează exclusiv pe acest aliment. Însă de la o supă sănătoasă şi cu puţine calorii, cum e cea de pui cu legume, până la una îmbogăţită cu multă smântână, rântaş şi crutoane în ulei diferenţa e de la cer la pământ. E bine de ştiut că supele-cremă au mai multe calorii decât cele obişnuite – aşadar, cantitatea consumată trebuie să fie mai mică.

Paste – cu sosuri grele

Ca toate făinoasele, au o reputaţie proastă pentru că sunt pline de carbohidraţi şi calorii. Însă pastele din făină integrală pot alcătui o masă de prânz foarte sănătoasă, recomandată chiar şi când eşti la dietă, mai ales că au multe fibre în compoziţie şi sunt săţioase. Secretul este să nu le combini cu sosuri grele, carne, parmezan, caşcaval, smântână, zahăr, ouă. Serveşte-le cu legume sau carne slabă, sos de vin ori de roşii făcut chiar de tine şi cu busuioc. Pastele cu ciuperci, ardei, creveţi sunt delicioase şi n-au multe calorii. La preparare, foloseşte ulei de măsline.

Citeste si:

 

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus