Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Trucuri > Marile avantaje ale fructelor congelate

Marile avantaje ale fructelor congelate

Marile avantaje ale fructelor congelate ies in evidenta mai ales in perioada aceasta rece din an cand pofrim la fructe pe care le avem in mod normal doar vara. Dar asta nu este tot. iata cateva din atuurile pe care le au fructele congelate.

Legumele si fructele isi injumatatesc continutul de vitamine la fiecare 48 de ore, chiar daca sunt pastrate in frigider. In aceste conditii, cea mai buna solutie este congelarea. Fie ca le congelezi acasa, fie ca le cumperi gata congelate, legumele si fructele pastreaza pana la 95% din proprietatile naturale, din forma proaspata pentru un timp indelungat.

Este ideal ca fructele congelate sa nu fie pastrate pe o parioada mai mare de un an la temeperaturi de sub 18 grade Celsius si doar trei luni in congelatorul de acasa unde temperatura este de circa – 10 grade Celsius.

Trebuie sa iei in calcul ca, acasa, congelarea poate duce la inmuierea fructelor, in timp ce congelarea industriala (legumele si fructele proaspete sunt inghetate foarte rapid, imediat dupa recoltare, la temperaturi foarte scazute), le pastreaza intacte proprietatile, aroma, gustul si culoarea naturala.

Aceasta face ca fructele congelate pe care le gasesti in marile magazine sa fie o alegere ideala. Ai grija sa alegi o punga din stratul de la baza al galantarului frigorific. Este important cum le transporti pana acasa. Este perfct daca vei folosi pungi care pastreaza temeperatura cel putin 30 de minute, pana le vei putea pune la tine in congelator sau cumpara si consuma, imediat!

Exista multiple avantaje, daca folosesti legume si fructe congelate: economie de timp (pentru ca sunt gata spalate si curatate), sunt folosite integral (nu mai trebuie curatate) si, nu in ultimul rand, sunt apropiate, ca pret, de produsele proaspete.

Cand cumperi legume si fructe congelate alege pachetele intregi. Pipaie pungile cu legume si fructe congelate. Continutul trebuie sa sugereze forma legumelor sau fructelor, sa fie separate si mobile in punga. Daca sunt adunate in bulgari, inseamna ca au fost recongelate dupa ce s-au dezghetat, asa ca nu le cumpara. Verifica termenul de valabilitate, pentru ca aspectul si gustul pot fi pastrate intacte doar un anumit interval de timp.

Cand congelezi legume si fructe acasa, acestea trebuie sa fie cat mai proaspete. Cel mai bine este ca acestea sa fie pastrate in caserole sau pungi de plastic. Este foarte bine daca pui etichete, pentru a indentifica pachetele usor.

Cele mai sigure metode de a decongela legumele si fructele sunt: lent in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde.

Trucuri pentru congelarea si decongelarea fructelor

Inainte de congelare, legumele si fructele trebuie spalate, scurse foarte bine, tocate sau portionate, dupa caz.

Fructele se pastreaza foarte bine daca sunt trecute, inainte de a fi congelate, prin sirop, ceea ce le ajuta sa-si pastreze mult mai bine textura si aroma. Prepara un sirop dintr-o cana de apa si doua linguri de zahar. Fierbe siropul la foc mic, cinci minute, apoi lasa-l sa se racoreasca. Pune fructele in sirop (minim 500 de grame de fructe, maxim un kilogram), lasa-le cateva minute apoi pune-le intr-o sita, cinci minute, pentru ca siropul sa se scurga.

Ambaleaza-le si congeleaza-le. Siropul poate fi refolosit.

Fructele congelate se decongeleaza lent, in frigider (timp de 10-12 ore) si trebuie folosite imediat. le poti decongela si mai repede la temeperatura camerei. In acest caz pune fructele intr-o sita si consuma-le imediat ce s-au dezghetat. In siropuri, smoothie sau in preparate coapte poti folosi fructele direct congelate.

Sursa foto: pixabay.com

 




Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus