Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Trucuri > Trucuri mici, efecte mari

Trucuri mici, efecte mari

Pentru preparate spectaculoase, de cele mai multe ori, e suficient să apelezi la câteva trucuri pe care le știu doar gospodinele pricepute.

  • Ținute la frigider, bananele se înnegresc repede și se înmoaie. Le conservi dacă le pui într-un coș de nuiele, într-un loc bine aerisit.
  • Andivele își pierd din amărăciune dacă, după ce îndepărtezi cotorul, le ții în apă amestecată cu lapte.
  • Dacă aluatul cu drojdie a crescut prea mult și nu-l bagi imediat la cuptor, acoperă-l cu o hârtie albă umezită cu apă.
  • Cartofii nu se mai sfărâmă dacă pui o bucățică de unt în apa în care îi fierbi.
  • Carnea se frăgezește dacă adaugi la fiert o linguriță de oțet sau un vârf de cuțit de bicarbonat. Chiar și cea mai tare carne de vită se înmoaie fără să prindă gust de oțet.
  • Ciocolata nu se ține la căldură fiindcă se topește, dar nici la frigider, pentru că își pierde aromele. Cel mai potrivit e un loc răcoros, în cămară.
  • Clătitele nu mai lipesc de fundul tigăii dacă presari puțin zahăr peste uleiul încins.
  • Creveții capătă o culoare ușor rubinie dacă, atunci când îi înăbuși, adaugi câteva rondele de ceapă roșie.
  • Ca păstăile de fasole să rămână crocante, trece-le printr-un jet de apă rece imediat după ce le-ai fiert.
  • Înainte de a băga fructele în congelator, presară-le cu zahăr. Când le vei dezgheța, nu-și vor schimba culoarea.
  • Desărezi icrele dacă le învelești într-un tifon și le scufunzi în lapte. E bine de știut că icrele se păstrează mult mai bine în congelator decât în sare.
  • Dacă laptele se brânzește la fiert, nu-l arunca! Lasă-l pe foc până ce se separă brânza de zer, apoi strecoară printr-un tifon. Leagă-l deasupra unui vas și lasă-l la scurs. Vei obține o brânză gustoasă, asemănătoare cu urda.

Secrete de albuș

Ca să păstrezi câteva zile albușurile proaspete, toarnă deasupra câteva picături de apă. Tot apa se dovedește a fi utilă dacă vrei o cantitate dublă de spumă: pune o lingură cu apă foarte rece peste albuș, apoi bate. Ca albușul să se desprindă ușor de gălbenuș, sparge oul deasupra unui vas, într-o pâlnie. Astfel, albușul curge în vas, iar gălbenușul rămâne întreg. După ce bați albușurile spumă, nu-i nevoie să cureți cu telul marginile vasului, fiindcă spuma oricum se lasă.

Citește și:

Cocktail pentru copii plin vitamine

De folos când gătești

Gatitul, placere sau corvoada?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/30.04.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus