Esti aici
Acasa > Gastronomie > Turmeric, pulberea care face minuni

Turmeric, pulberea care face minuni

 

A fost folosit pentru a imbogati gustul mancarii, dar medicina traditionala orientala il recomanda si in tratarea anumitor afectiuni.

Inca din trecut, turmericul a jucat un rol important in ritualurile hinduse, iar indienii se simt inca foarte legati de acest condiment. Era folosit drept colorant pentru haine sfinte, culoarea sa galbena spre portocaliu aprins fiind considerata magica.

Aliatul frumusetiihttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/05/29/turmeric-art1.png

Turmericul este antiseptic, iar proprietatile sale il recomanda in prevenirea si tratarea cosurilor. Principala calitate a mastilor cu turmeric este de a curata pielea de toxine. Daca il vei folosi in mastile pentru ten, efectul va fi de curatare in profunzime, dar si de intinerire, pentru ca turmericul in amestec cu o lingura cu smantana face tenul sa devina neted si suplu. Acelasi efect il obtii daca faci impachetari cu iaurt si turmeric pentru brate si picioare. Foloseste cel mult un varf de cutit de pulbere.

Curcuma, medicamentul din borcan

Proprietatile ei terapeutice sunt multiple si neasteptate, de la remedii impotriva banalei raceli sau iritatii a gatului, calmarea crampelor menstruale si prevenirea crizelor de astm pana la remedii anticancer (prostata si colon), dar si pentru protectia impotriva maladiei Alzheimer. Curcuma este si un veritabil purificator sangvin, contribuind la fluidificarea sangelui si la stimularea globulelor rosii. Turmericul in amestec cu piperul negru este absorbit mult mai usor in organism, iar efectul este deosebit de rapid.

Intrebuintari culinare

Locuitorii din Bali amesteca turmeric cu orez, lapte de cocos si lemongrass, iar preparatul este oferit ca ofranda zeilor. In bucataria indiana, curcuma este folosita pentru a da un plus de culoare mancarurilor dulci. In cea marocana, este utilizata la condimentarea carnurilor de miel si a mancarurilor de legume. Este folosita si in amestecul de condimente pentru peste si este indispensabila pentru prepararea sosului curry.

Foloseste-l cu masura

  • Atentie la cantitatea de pulbere folosita la prepararea mastilor si la timpul de actiune, intrucat poate pata pielea in galben
  • Utilizat in cantitati mari, praful de curcuma produce iritatie gastrica.
  • Daca urmezi un tratament cu anticoagulante, foloseste-l cu prudenta.

Reteta incercata

Am folosit praful de turmeric intr-o tocanita de naut. Daca vrei s-o incerci, caleste o lingurita rasa cu pudra in putin ulei incins pana face spuma. Pune o ceapa tocata marunt si un morcov dat pe razatoarea mica si lasa-le pana se inmoaie putin. Adauga o conserva de naut scurs, un strop de apa, iar cand da in clocot, pune cateva rosii cherry tocate marunt. Lasa totul sa dea in cateva clocote, aromatizeaza cu marar si/sau patrunjel verde tocat/e marunt si serveste-o.



Booking.com

Comments

comments

Leave a Reply

Sus