Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Vorbeste! Dar nu cu gura plina…

Vorbeste! Dar nu cu gura plina…

E foarte important ca toti mesenii sa fie implicati in discutie. Masa nu trebuie sa fie doar o placere gastronomica, ci si una de atmosfera. In nici un caz, tu, ca gazda, nu incerca sa acaparezi vreo discutie! Dar daca vezi ca un subiect genereaza prea multe controverse ori e neplacut pentru unul dintre invitati, incerca sa-l schimbi discret pentru a pastra armonia.

De la o masa reusita, fiecare barbat pleaca avand impresia ca el a fost cel mai stralucitor si fiecare femeie cu multumirea ca ea a fost cea mai admirata. Daca nu se intampla asa, ar trebui sa-ti dea de gandit, pe unde a fost greseala? Friptura? Vinurile? Crema de la tort? Discutia referitoare la…?

Evita astfel de framantari, fa tot posibilul ca cei care ti-au calcat pragul sa plece multumiti si sa-si aminteasca intotdeauna cu placere de mesele servite la tine. Stii tu: „Vorba dulce,mult aduce!”

Pestele, dificil de mancat ?

Iata cateva secrete care te vor ajuta, cu siguranta, sa iesi din impas atunci cand va trebui sa servesti peste la o masa festiva: sa nu folosesti, in nici un caz, cutitul obisnuit! Gurile rele spun ca e la fel de rusinos ca si cum ai baga degetul in nas!!! Daca sunt tacamuri speciale, vei tine cutitul in mana dreapta, iar furculita in stanga. Poti inlocui cutitul cu o a doua furculita. Este si practic, si civilizat!

Cum se mananca fructele?

  • Pepenele – cu cutitul si furculita, ca desert. Furculita trebuie s-o tii in mana stanga, iar cutitul in dreapta, iar cu acesta vei scoate samburii.
  • Fragii si capsunele – pot fi servite cu zahar, vin sau rom si le poti consuma cu lingurita.
  • Visinele – daca nu au codite si sunt presarate cu zahar, le mananci cu lingurita, daca au codite, atunci le iei una cate una cu mana.

Chiar daca nu e o sarbatoare anume, o masa cu familia ori prietenii este un bun prilej pentru a-ti etala calitatile de gospodina, dar si pe cele de gazda. Cand esti gazda, stai in capul sau la mijlocul mesei, vizavi de sotul tau. Asa veti putea purta discutii cu toti invitatii vostri. Fii foarte atenta la acestia, pe tot parcursul mesei: daca mai doresc ceva, daca se simt bine, daca… totul este in regula.

Pasul 1. In dreptul fiecarei persoane se asaza doua farfurii. Daca meniul cuprinde si supa, atunci se pune o singura farfurie intinsa, iar peste ea farfuria sau bolul de supa.

Pasul 2. In stanga fiecarei farfurii este asezata furculita de peste (daca este cazul), langa furculita obisnuita, iar la dreapta cele doua cutite. In fata farfuriei pui tacamul de desert, iar in a doua linie paharele : de apa, de vin si unul mic pentru bautura aperitiv.

Pasul 3. Daca vrei, poti decora masa cu flori naturale puse in vaza, ori in boluri transparente de sticla.

Pasul 4. Servitul il faci „din mana” si nu vii cu vasul in care ai pregatit mancarea la masa. Le vei pune in dreptul fiecaruia mereu prin partea stanga.

Pasul 5. Farfuriile in care s-a servit primul fel le ridici de la masa prin partea dreapta a invitatilor. Asa vei proceda la fiecare fel de mancare cu care iti vei incanta oaspetii.

Pasul 6. Dupa ce toate bucatele au fost savurate, strange totul de pe masa (farfurii, tacamuri, paine) si lasa doar fructele. E timpul pentru desert ! O prajiturica facuta de tine sau cumparata de la cofetaria de la colt.

Pasul 7. La sfarsit aduci cafeaua, obligatoriu proaspat facuta! Pe o tava pui cescutele, farfuriutele, zaharnita si cafetiera. Servesti fiecare musafir in parte cu multa gratie.


Sus