Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Casa ta > 3 motive pentru care este mai sanatos sa gatesti in tigaie de fonta

3 motive pentru care este mai sanatos sa gatesti in tigaie de fonta

Tigaile de fonta pot parea demodate, dar sunt foarte utile in bucataria moderna: conduc foarte bine caldura, pot fi folosite atat pe aragaz, cat si in cuptor si rezista cel putin patru decenii.

Iata in plus trei motive pentru care este mai sanatos sa gatesti in tigaia de fonta:

Poti folosi mai putin ulei

Luciul pe care il au vasele de fonta arata ca sunt antiaderente si poti folosi mai putin ulei pentru a prepara cartofi crocanti sau pui. Pentru a da acel luciu suprafetei tigaii, pune un strat gros de sare si unul de peste un centimetru de ulei si lasa pe foc tigaia pana iese fum. Goleste apoi tigaia si foloseste un pumn de servetele de hartie pentru a freca interiorul vasului pana este complet netezit. Pentru curatarea vaselor de fonta nu folositi niciodata sapun. Frecati cu o perie si cu apa fierbinte si apoi stergeti vasul pana este perfect uscat.

Fonta nu contine chimicale

Stratul de la suprafata interioara a vaselor antiaderente contine perfluorocarburi (PFC), substante care au fost asociate problemelor la ficat, cancerului, unor probleme de dezvoltare, dar si menopauzei timpurii. PFC-urile sunt eliberate prin fum, cand tigaia este incinsa, sau pot fi ingurgitate cand suprafata tigaii este zgariata. Tigaile de fonta, atat cele obisnuite, cat si cele captusite cu un strat de ceramica, reprezinta astfel o alternativa sanatoasa la celelalte vase antiaderente.

Gatitul in fonta confera fier mancarii

Fonta nu elibereaza substante chimice nocive in mancare, dar poate elibera cantitati de fier. Lipsa fierului este o problema larg raspandita in toata lumea, in special in randul femeilor. Pregatirea mancarii, in special a unui preparat acid precum sosul de rosii, intr-un vas de fonta, ii poate spori continutul de fier cu pana la de 20 de ori.


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus