Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Casa ta > 6 mirodenii in ghiveci

6 mirodenii in ghiveci

Mentahttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/08/1-152.jpg

Desi folosite la noi mai mult la ceaiuri, frunzele verzi de menta sunt foarte apreciate pentru calitatea lor racoritoare in salate si chiar in mancarurile de legume. Pentru ca are aceleasi pretentii ambientale ca si celelalte plante aromate, menta poate fi asezata alaturi de busuioc, arpagic sau patrunjel.

Rozmarinhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/08/1-153.jpg

Este o tufa mereu verde cu flori albastre (scunda si frumoasa, daca alegi varietatea „Rosmarinus oficinallis prostratus”), care necesita un loc luminos, dar nu direct in soare. Rozmarinul trebuie udat doar cand pamantul din ghiveci se usuca la suprafata. Frunzele lui sunt perfecte pentru a da aroma carnii de porc, vitel sau miel.

Salviahttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/08/2-51.jpg

Ca si oregano, surata ei piperata si perena, salvia se foloseste la aromatizarea carnurilor ca friptura sau tocana. Varfurile frunzelor trebuie ciupite regulat, pentru a le da forma de tufisoara. Ghiveciul trebuie asezat intr-un loc luminos, dar nu direct in soare, si udat cand pamantul devine uscat.

BINE DE STIUT:

  • Plantele aromate sunt, de regula, sezoniere. Nu te astepta, prin urmare, sa dureze ani la rand, ci doar 3-4 luni.
  • Plantelor aromate le place soarele, de aceea e bine ca o data pe saptamana sa le rotesti ghiveciul, astfel incat sa nu fie nevoite sa creasca spre o singura parte.
  • Plantele aromate trebuie tunse periodic, dar nu mai mult de jumatate din frunze o data. In plus, periodic trebuie sa le ciupesti varfurile, pentru a le obliga sa se indeseasca.

Nu e deloc complicat sa ai o mica gradina cu plante aromate, care pe langa putina verdeata, sa-ti daruiasca – la orice ora si in orice anotimp – ingrediente proaspete pentru condimentarea mancarurilor. Cel mai bine e sa pornesti direct de la rasaduri, pe care le cumperi de la piata sau pepiniere. Semintele cresc mai greu si chiar foarte greu, cum este cazul patrunjelului.http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/08/1-154.jpg

Busuioc

Planta anuala cu miros specific, busuiocul este extrem de apreciat in mancarurile italienesti si la supe si salate. Ghiveciul cu busuioc trebuie asezat pe un pervaz insorit si ai grija sa aiba in permanenta pamantul umed. Cand infloreste, e foarte important sa-i rupi florile.

Cimbruhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/08/1-155.jpg

Verzi in permanenta, frunzele de cimbru au multe intrebuintari in bucatarie. Daca asezi ghiveciul intr-un loc luminos, dar nu in bataia directa a soarelui, si ai grija sa il uzi cand pamantul s-a uscat, vei avea parte de el multa vreme. Iarna insa, trebuie sa-l uzi mai moderat.

Dafinhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/08/2-52.jpg

Este un copacel in toata regula, ale carui frunze sunt folosite la aromarea sosurilor de la carne sau peste. Este obligatoriu sa-i ciupesti periodic varfurile ramurilor pentru a-i da forma dorita. De asemenea, dafinul trebuie tinut intr-o zona insorita si udat doar cand i se usuca pamantul.


Lasă un răspuns

Sus