Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Gradina ta > Cultiva plante aromatice in bucatarie (I)

Cultiva plante aromatice in bucatarie (I)

Poti cultiva la tine in bucatarie plantele aromatice pe care sa le folosesti cand faci mancare. Placerea de a pune in bunatatile pe care le faci, ierburi crescute de tine este imensa. Iti garantez. In plus ghivecele inverzite sunt un decor perfect pentru bucatarie.  

Cultivarea plantelor aromatice este foarte usoara, si te poti avea tot anul.

Ce iti trebuie pentru gradinarit

Pamant de flori, pamant de gradina, o galetusa de nisip curat, si vase. Cel mai bine este sa folosesti vasele individuale, pentru fiecare tip de planta, ca sa le poti muta, in locul in care planta se simte cel mai bine.

Iti mai trebuie seminte si ingrasamaint, dar in cantitati foarte mici.

Cum cultivi mararul

Mararul (Anethum graveolens) are nevoie de pamant afanat, prin care apa sa se poata drena usor. La fundul vasului este nevoie de un strat de pietris. Suporta orice fel de pamant. Are nevoie de apa, caldura si lumina. Semintele se planteaza la doi centimetri in sol, in grupuri de cateva seminte. Germineaza si rasar in doua saptamani. Rasuceste periodic ghiveciul, pentru a impedica planta sa se incline dupa lumina.

Are nevoie de ingrasamant la fiecare doua luni.

Rupe varfurile plantei, pentru a stimula aparitia de lastari noi si pentru a indesi tufa.

  • 5 plante pentru o digestie usoara

Cum cultivi tarhonul

Tarhonul (Artemisia dracunculus sativa) are nevoie de soare si pamant gras. Dupa plantare, germineaza in maxim doua saptamani. Are nevoie de apa multa si nu suporta curentii de aer.
Aroma tarhonului aminteste de cea de fenicul, anason, menta si de lemn-dulce si se potriveste mai ales la felurile de mancare cu pui, la sosurile de smantana, maioneza sau ciuperci.

Pastrat in otet sau ulei de masline, are o aroma foarte puternica si este excelent in salate.

Cu cat este tuns mai des, cu atat creste mai des si mai spornic. Se pastreaza foarte bine in congelator, gata tocat.

Cum cultivi menta

Menta (Mentha selections) poate fi recoltata cand infloreste, pentru ca aroma si proprietatile sunt la intensitate maxima.

Menta este o planta perena, foarte rezistenta, care formeaza tufe. Deloc pretentioasa, accepta orice fel de sol, ii place soarele, dar creste bine si in zonele cu umbra partiala. Creste deasa si frumoasa daca ii rupi varfurile.  

Trebuie taiata cu totul cand frunzele de la baza se ingalbenesc. Dupa o scurta perioada de pauza va creste din nou. Dupa plantare, semintele nu trebuie acoperite cu pamant. Germineaza in maxim doua saptamani.

PS In curand o noua serie de plante aromatice, cu instructiuni pentru cultivat la tine in bucatarie.


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus