Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Gradina ta > Cum obtii si folosesti compostul?

Cum obtii si folosesti compostul?

Cum apare compostul?

In natura, humusul (acel tip de sol usor, afanat si bogat in substante nutritive, care poate fi gasit in padure) apare prin descompunerea lenta a substantelor organice. Producerea compostului este un procedeu similar, doar ca mult mai rapid.

De ce ai nevoie pentru obtinerea compostului?

Aproape orice material biodegradabil este bun.

· Ce resturi din bucatarie poti folosi?

Resturi de fructe, de legume, pliculete de ceai, zat de cafea, coji de oua pisate, cenusa de lemn.

Atentie! Nu trebuie folosite resturi de carne, lactate si grasimi, deoarece vor emana un miros neplacut si vor atrage animale daunatoare.

· Ce resturi poti folosi din gradina?

Plante ofilite, ace de conifere, iarba taiata, paie si fan, rumegus şi aschii de lemn, scoarta macinata si balegar/gainat de la pasari sau orice animal erbivor. Gunoiul animal nu trebuie folosit niciodata direct in strat, deoarece este acid si arde radacinile sensibile.

Atentie! Este de preferat sa nu adaugi plante bolnave, iar buruienile trebuie curatate bine de seminte, pentru ca atat bolile, cat si unele seminte de buruieni supravietuiesc procesului de descompunere si vor ajunge din nou in gradina ta.

Cel mai bun moment pentru a incepe strangerea materialelor pentru compost este la inceputul primaverii, cand incepi curatenia an gradina. Vei continua sa adaugi materie prima pana la sfarsitul verii, cand vei obtine un pamant negru afanat, fertil si fara miros.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus