Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Gradina ta > Ikebana – arta aranjarii florilor

Ikebana – arta aranjarii florilor

Prin Ikebana, japonezii incearca sa recreeze universul natural floral. Originea artei de a aranja florile are la baza vechi practici religioase. Casele japoneze aveau intr-una dintre camere o firida in perete, unde era situat altarul familiei si al stramosilor. Aici era asezata imaginea lui Buddha, alaturi de un aranjament floral si tamaie. Cu timpul, rolul religios al altarului a scazut, dar a dobandit unul estetic. La fel si arta de a aranja florile.

3 reguli obligatorii

Japonezii considera ca doar asimetriile si varietatea capteaza atentia, ele fiind elementele indispensabile ale frumosului. Astazi exista nenumarate scoli Ikebana, si nu numai in Orient, dar toate respecta trei reguli fundamentale:

  • ASIMETRIA: Linia florilor, singurul element care creeaza armonie, este mai importanta decat culoarea lor. Pentru japonezi, un buchet mare de flori, chiar foarte frumoase si divers colorate, nu inseamna nimic in fata unui modest si asimetric aranjament Ikebana.
  • TRIUNGHIUL „CER-OM-PAMANT”: Este format din linia a trei tulpini descrescatoare de flori. Triunghiul imaginar care rezulta formeaza scheltul oricarei compozitii. Indiferent de preponderenta simbolica a fiecarei tulpini, toate trei sunt unite la baza si fixate strans in suport, pentru a aminti de cresterea infratita a celor trei elemente.
  • SCURGEREA TIMPULUI: Este o tema permanenta in orice aranjament Ikebana. Trecutul este reprezentat prin flori deja inflorite si frunze uscate. Floarea cea mai mare reprezinta cerul, mijlocia – omul, iar cea mai mica – pamantul. Prezentul este redat prin flori si frunze in plina crestere, intredeschise, iar viitorul – prin boboci nedeschisi.

Comments

comments

Lasă un răspuns