Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Gradina ta > La ce e bun rozmarinul

La ce e bun rozmarinul

 

La ce e bun rozmarinul, pe langa aroma placuta pe care o lasa in mancare? Putini stiu, dar rozmarinul este una din plantele benefice pentru sananate, daca este consumata constant, chiar si in cantitati mici. Sistemul digestiv, inima si circulatia, dar si sistemul nervos sunt tintele preferate ale acestei plante tonice, de origine mediteraneeana.

Rozmarinul este folosit in nenumarate feluri de mancare – de la cartofi la miel, pui si vanat – nu doar pentru gustul bun, ci si pentru efectul de stimulare a vezicii biliare. Astfel, crengutele verzi se dovedesc arme de temut pentru mentinerea siluetei, fiindca accelereaza metabolismul si determina digestia grabnica a grasimilor.

Uleiurile sale volatile il fac un bun stimulent al cortexului. Astfel, rozmarinul ajuta memoria prin absorbtia oxigenului si scade tensiunea nervoasa. De asemenea, este util in stari de moleseala, fiind revigorant si tonic. Tot uleiurile volatile din compozitia sa (borneol, camfor, limonen, etc.) il fac un remediu important pentru diverse inflamatii.

O alta calitate de necontestat a plantei cu multe ace este fluidizarea si intarirea vaselor sangvine. Astfel, rozmarinul se dovedeste benefic pentru circulatie si totodata pentru afectiunile cardiace. Baile de rozmarin sunt reconfortante si relaxante, iar consumat sub forma de ceai, rozmarinul intareste sistemul imunitar si fortifica organismul.

 


Lasă un răspuns

Sus