Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Animale de casa > Sterilizarea, o dovada de dragoste?

Sterilizarea, o dovada de dragoste?

Din capul locului, specialistii ne asigura ca sterilizarea cainelui nostru – fie ca e vorba de un mascul, fie de o femela – musai, inainte de pubertate, prezinta numeroase avantaje atat din punct de vedere medical, cat si comportamental. In primul rand, pentru prietenii nostri si nu in ultimul, pentru noi.

Ori alba, ori neagra!

Primul pas este sa ne lamurim pe noi insene ce vrem de la catelul nostru, pentru ca daca ne dorim totusi sa faca pui, problema sterilizarii nu se mai pune din capul locului. Daca il vrem insa doar pe el, atunci optiunea sterilizarii este cea mai potrivita. Asa, evitam si noi, si el sa ne confruntam cu tot felul de complicatii.

In cazul acestei alternative, specialistii considera ca varsta optima pentru sterilizare este intre 6 si 7 luni, pentru cateii de rase mici, si intre 10 si 12, pentru rasele mari. Trebuie sa retinem si ca, dupa aceasta interventie, metabolismul prietenilor nostri se schimba si nevoia de calorii se reduce, motiv pentru care va trebui sa le supraveghem cu atentie alimentatia, ca sa nu se ingrase si nici sa nu devina subnutriti.

Doica, prin definitie

In cazul femelelor, specialistii considera ca prin sterilizare ne protejam cu certitudine cateaua de bolile generate de hormonii sexuali. Astfel, prevenim ca la nivelul ovarelor sa se formeze chisturi, ca urmare a secretarii abundente si prelungite de hormoni, si, nu in ultimul rand, aparitia a tot soiul de infectii uterine care pot induce tulburari renale si chiar abdominale.

La nivel mamar (adevarate focare de tumori pentru catelele nesterilizate), apar, de regula, fenomenele de lactatie falsa, induse de o reactie hormonala care permite oricarei catele sa devina doica pentru puii catelei dominante, singura careia i se permite, in cadrul unei haite, sa se reproduca. La catelele domestice, care nu mai au nevoie de aceasta insusire, reactia mentionata duce la infectii mamare grave, ca urmare a laptelui nesupt si statut.

Indragostitul nabadaios

In cazul masculilor, prin castrare (interventie mult mai usor de realizat decat in cazul femelelor), vom preveni fuga si incaierarile declansate de atractiile sexuale periodice. Ne va fi, totodata, mult mai usor sa ne stapanim prietenul in timpul plimbarilor zilnice sI vom reduce considerabil riscul de a fi confruntati cu tumori de testicule si hipertrofii ale prostatei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus