Esti aici
Femeia.ro > Home&Deco > Gradina ta > Totul despre masline

Totul despre masline

Fructul maslinului, maslina este unul dintre cele mai nutritive fructe din cate exista si a fost consumata de oameni pentru mancat, cat si in medicina, din vremurile cele mai indepartate, iar principalul derivat din masline, uleiul de masline este cunoscut pentru beneficiile si utilizarile lui multiple inca de pe vremea fenicienilor. Vorbim despre masline si spunem totul despre acestea.

Maslinul este un copac mic, mereu verde, inrudit cu liliacul si iasomia. Maslinele, fructele maslinului nu pot fi mancare direct din copac, pentru ca sunt amare, chiar si atunci cand sunt coapte, astfel ca trebuie murate pentru a putea fi consumate.

100 de grame de masline au 140 de calorii

Maslinele sunt foarte bogate in fier, circa 100 de grame de masline avand 20 la suta din doza zilnica recomandata, sunt o pretioasa sursa de vitamina E, fibre si cupru. In 100 de grame de masline sunt circa 140 de calorii, astfel ca acestea sunt un aliat de nadejde in dietele pentru scaderea in greutate.

Despre masline se poate spune ca sunt o sursa extrem de valoroasa de grasimi monosaturate, care fac din acestea un aliment pretios in combaterea afectiunilor cardiace.

Vitamina E, aflata in cantitati impresionante in masline, este unul dintre cel mai puternici antioxidanti, astfel ca a manca masline sau a consuma ulei de masline este echivalentul unui medicament care combate afectiunile cardiovasculare si procesele de imbatranire celulara ca urmare a actiunii radicalilor liberi. Maslinele sunt beneficie si pentru un sistem digestiv sanatos, pe de o parte ca urmare a fibrelor pe care le contin, pe de alta ca urmare a antioxidantilor si a altor fitonutrienti specifici care exista in masline si in uleiul de masline.

Din masline, prin procese de presare se extrage unul din cele mai sanatoase si mai folosite uleiuri vegetale. Mai putini sunt cei care stiu ca intre uleiul de masline si vin exista o serie de asemanari, uleiul fiind caracterizat prin buchet si culoare specifica, dar si o serie de particularitati care variaza in functie de soi si de regiunea in care cresc plantatiile de maslini.

Uleiul extra-virgin de masline este cel mai digestibil dintre grasimile comestibile, intervine in asimilarea vitaminelor A, D si K si contine, ca si maslinele, uleiuri esentiale care nu pot fi produse de corpul nostru si ajuta la buna functionare a bilei, ficatului si intestinelor, in plus avand efecte pozitive asupra nivelului colesterolului din sange in sensul reglarii nivelului acestuia.

Despre masline se mai poate spune ca au un puternic efect antiinflamator, ceea ce le face eficiente in combaterea si ameliorarea simptomelor in asm, afectiuni reumatismale si artrita.

Cercetari recente au probat faptul ca maslinele sunt active in combaterea cancerului de san si de stomac. Efectele benefice sunt rezultatul acidului eritrodiolului care are capacitatea de a opri multiplicarea celulelor de tip canceros.

 


Lasă un răspuns

Sus